Министар Ђурић са шефом мађарске дипломатије

01. Oct 2024.
Mинистар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се данас у Берлину, током министарског састанка Берлинског процеса, са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом.

Министри су у разговору потврдили изузетне пријатељске односе наших двеју земаља и највиши ниво билатералне сарадње у модерној историји.

Министар Ђурић је захвалио на снажној, континуираној подршци коју Мађарска даје нашој земљи у процесу евроинтеграција.

Он је нагласио да се Србија залаже за очување мира и стабилности региона, што је неопходан предуслов за његов политички и економски развој.

Ђурић је истакао да цени разумевање које Мађарска има за осетљивост које питање Косова и Метохије има за Србију и подсетио на грубо кршење људских, политичких и економских права Срба у јужној покрајини.

Саговорници су се сложили да се економска сарадња две земље веома динамично развија, а Ђурић је констатовао да је Србија прошле године први пут остварила суфицит у робној размени са Мађарском. 

Шеф српске дипломатије истакао је и добру сарадњу у области енергетике и у инфраструктурним пројектима, изражавајући задовољство због завршетка реконструкције и модернизације деонице брзе пруге Београд-Нови Сад, односно прве деонице брзе пруге Београд-Будимпешта.