Селаковић: Нетачне тврдње амбасадора Израела

12. мај 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић, приликом потписивања Вашингтонског споразума, одолео стравичним притисцима и успео да сачува наш образ и националну позицију, и да је „безобразлук“ тврдити да Србија има икакве везе са одлуком Израела да призна једнострано проглашену независност Косова.

Селаковић је за ТВ Прва, реагујући на тврдњу израелског амбасадора у Београду Јахела Вилана да је Израел признао такозвано Косово на основу докумената које су Србија и Приштина потписали са САД, рекао да то није тачно.

„Оно што је амбасадор Израела у Београду изјавио није тачно и реч је о својеврсном безобразлуку, на првом месту имајући у виду да су Београд и Приштина потписали два различита документа. Амбасадор Израела је рекао да су они то урадили (признали тзв. Косово) под притиском САД, а наш председник је издржао тај језиви притисак“, истакао је министар Селаковић.

Србија, како је објаснио, треба да се поноси својим председником који је био у стању да такве језиве притиске издржи.

Селаковић је показао документе који су председник Вучић и представник Приштине потписали у Вашингтону са тадашњим председником САД Доналдом Трампом, из којих се јасно види да је реч о два потпуно различита папира.

„У овом који је потписао (Авдулах) Хоти стоји: Косово односно Приштина и Израел су сагласни да се међусобно признају. У документу који је потписао председник Вучић стоји да је Београд сагласан да отвори привредно државно представништво у Јерусалиму до 20. септембра 2020. године као и да измести амбасаду до 1. јула 2021… Председник Вучић је потписао папир у коме се не помиње ни Косово ни Приштина, а са друге стране држава Израел је подлегла притисцима којима, на понос целом српском роду и Србији, није подлегао наш председник“, објаснио је Селаковић.  

„Треба да будемо поносни каквог председника имамо, председника који је усред Вашингтона био у стању да издржи језиве притиске, да не потпише оно што је неко данас покушао да му спочитава, а Држава Израел то није успела. Дакле она није успела да одоли тим притисцима“, нагласио је Селаковић.

Осврћући се на питање измештања амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим, Селаковић је казао да је „мало је вероватно да до тако нечег дође, нарочито након израелског признања такозваног Косова“.

Шеф српске дипломатије је објаснио да је председник Вучић неколико дана након потписивања Вашингтонског споразума разговарао са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, и да је рекао да ће Србија, ако буде поштована од стране Израела, односно ако Израел не буде признао такозвано Косово, пребацити амбасаду у Јерусалим.

„Да не буде забуне да смо ми нешто потписали па да смо нешто променили. Не. Председник је јасно говори о томе и пред новинарима у Вашингтону“, рекао је Селаковић.