Selaković: Netačne tvrdnje ambasadora Izraela

12. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, odoleo stravičnim pritiscima i uspeo da sačuva naš obraz i nacionalnu poziciju, i da je „bezobrazluk“ tvrditi da Srbija ima ikakve veze sa odlukom Izraela da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Selaković je za TV Prva, reagujući na tvrdnju izraelskog ambasadora u Beogradu Jahela Vilana da je Izrael priznao takozvano Kosovo na osnovu dokumenata koje su Srbija i Priština potpisali sa SAD, rekao da to nije tačno.

„Ono što je ambasador Izraela u Beogradu izjavio nije tačno i reč je o svojevrsnom bezobrazluku, na prvom mestu imajući u vidu da su Beograd i Priština potpisali dva različita dokumenta. Ambasador Izraela je rekao da su oni to uradili (priznali tzv. Kosovo) pod pritiskom SAD, a naš predsednik je izdržao taj jezivi pritisak“, istakao je ministar Selaković.

Srbija, kako je objasnio, treba da se ponosi svojim predsednikom koji je bio u stanju da takve jezive pritiske izdrži.

Selaković je pokazao dokumente koji su predsednik Vučić i predstavnik Prištine potpisali u Vašingtonu sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom, iz kojih se jasno vidi da je reč o dva potpuno različita papira.

„U ovom koji je potpisao (Avdulah) Hoti stoji: Kosovo odnosno Priština i Izrael su saglasni da se međusobno priznaju. U dokumentu koji je potpisao predsednik Vučić stoji da je Beograd saglasan da otvori privredno državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine kao i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021… Predsednik Vučić je potpisao papir u kome se ne pominje ni Kosovo ni Priština, a sa druge strane država Izrael je podlegla pritiscima kojima, na ponos celom srpskom rodu i Srbiji, nije podlegao naš predsednik“, objasnio je Selaković.  

„Treba da budemo ponosni kakvog predsednika imamo, predsednika koji je usred Vašingtona bio u stanju da izdrži jezive pritiske, da ne potpiše ono što je neko danas pokušao da mu spočitava, a Država Izrael to nije uspela. Dakle ona nije uspela da odoli tim pritiscima“, naglasio je Selaković.

Osvrćući se na pitanje izmeštanja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, Selaković je kazao da je „malo je verovatno da do tako nečeg dođe, naročito nakon izraelskog priznanja takozvanog Kosova“.

Šef srpske diplomatije je objasnio da je predsednik Vučić nekoliko dana nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, i da je rekao da će Srbija, ako bude poštovana od strane Izraela, odnosno ako Izrael ne bude priznao takozvano Kosovo, prebaciti ambasadu u Jerusalim.

„Da ne bude zabune da smo mi nešto potpisali pa da smo nešto promenili. Ne. Predsednik je jasno govori o tome i pred novinarima u Vašingtonu“, rekao je Selaković.