Jović sa ambasadorom Italije

06. sep 2024.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Damjan Jović sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije u Srbiji Lukom Gorijem.

U srdačnom razgovoru izraženo je obostrano zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima i intenzivnom bilateralnom saradnjom.

Podvukavši da se između dve zemlje odvijaju redovni susreti na visokom nivou i dinamičan politički dijalog, sagovornici su se osvrnuli i na nedavnu uspešno realizovanu posetu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Marka Đurića Rimu. 

Razmotrene su, takođe, mogućnosti za dalje jačanje sveukupne saradnje, kao i predstojeće zajedničke aktivnosti u godini u kojoj obeležavamo 145. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa i 15 godina strateškog partnerstva. 

Razmenjena su mišljenja i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, a državni sekretar Jović je informisao sagovornika o konstantnim pritiscima i institucionalnom nasilju nad srpskim narodom, te zahvalio na doprinosu koji italijanski kontingent u sastavu KFOR pruža bezbednosti i stabilnosti u Pokrajini.

Državni sekretar Jović je i ovom prilikom izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Italije na planu evropskih integracija.