Delegacija MSP na Stalnom savetu Frankofonije

18. sep 2024.
Delegacija Ministarstva spoljnih poslova, predvođena Državnim sekretarom Nikolom Stojanovićem, učestvovala je danas na Stalnom savetu Frankofonije u Parizu.

U obraćanju delegacijama Stojanović je istakao opredeljenost i duboku posvećenost Srbije vrednostima Frankofonije, kao i podršku misiji te organizacije na planu unapređivanja lingvističkih i kulturnih različitosti. 

Uz dugu tradiciju učenja i negovanja francuskog jezika kroz svoj obrazovni sistem, Srbija želi da doprinese ovoj zajednici dajući podršku izučavanju i upotrebi francuskog jezika, ali i unapređenju mira, demokratije, solidarnosti, ljudskih prava i održivog ekonomskog razvoja.

Istaknuta je i želja Srbije za dodatnim angažmanom u aktivnostima ove organizacije sa ciljem sticanja statusa punopravnog člana u međunarodnoj zajednici frankofonih zemalja, a ujedno i na promociji svih jezičkih, kulturnih i političkih vrednosti za koje se ova međunarodna organizacija zalaže.

U sastavu delegacije su, pored državnog sekretara Stojanovića, bili i pomoćnik ministra spoljnih poslova, ambasador Katarina Lalić Smajević i nacionalni korespondent za Frankofoniju Saša Ojdanić.