Старовић: Израел отварање амбасаде лажне државе у Јерусалиму претпоставио нашем историјском пријатељству

13. мај 2021.
Суверена одлука Израела била је да призна лажну државу Косово, а Србија то може само да прими к знању и постави се на адекватан начин, али не може да прихвати да се такакв чин оправдава постојањем наводне имплицитне сагласности наше земље, изјавио је данас државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић.

"Тога заправо није било и мислим да је јако важно да такве ствари разјаснимо. Наравно да нас таква одлука Израела боли, с обзиром да постоји дуго историјско пријатељство српског и јеврејског народа, али њихова је одлука била да отварање амбасаде једне лажне државе у Јерусалиму претпостави нашем историјском пријатељству" рекао је Старовић за ТВ Прва.

Он истиче да амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао неколико спорних ствари из којих се могло закључити да је Србија на имплицитан или чак експлицитан начин подржала одлуку Израела да призна независност тзв. Косова, што је, понавља Старовић - апсолутно нетачно.

Изношење таквих тврдњи, према оцени државног секретара, граничи се са безобразлуком, а иако је амбасадор Израела неколико сати касније то на неки начин релативизовао и одступио од таквих ставова, те речи су отишле у етар.

"Хвала амбасадору Вилану што је указао на то да је та одлука последица жестоког притиска који су имали од стране САД. Али, ако неко зна шта су то свакодневни притисци из међународне заједнице, то смо ми овде у званичном Београду. Сваки дан сусрећемо се са таквим притисцима, да уводимо санкције нашим традиционалним пријатељима, али ми сами суверено доносимо кључне одлуке у домену спољне политике и никада се не сакривамо иза притисака којима одолевамо", истакао је Старовић.

Он је подсетио да су разговори у Белој кући пред Вашингтонски споразум трајали два дана и да се први драфт документ који се појавио пред преговарачима 3. септембра био изразито неповољан и да је имао у себи синтагму о тзв. обостраном признању, што је, нагласио је Старовић, председник Вучић резолутно одбио да прихвати.

Такође, Старовић је указао да је током студиозног рада, читав низ одредница значајно унапређен, попут оних које се тичу замене опреме за 5Г технологију, енергетске диверзификације, да би на самом крају остало спорно питање и намера приштинске стране, али и америчких посредника, да се у том тексту споразума нађе и позив држави Израел да призна лажну државу Косово.

"Наравно да је председник Србије одбио тако нешто, било би апсурдно да ми позивамо било кога, па и државу Израел да призна лажну државу на делу наше територије. Будући да је председник Вучић чврсто одбранио државне интересе на тај начин, коначно решење било је да се споразум раздвоји у два посебна документа. Ово је документ на коме постоји потпис председника Србије Александра Вучића и врло је јасно да на том докменту нема те ставке о којој говори о израелском признању тзв. Косова. То се налази на потпуно другом документу који је потписао Авдулах Хоти", каже Старовић.

Он наглашава да се и на једном и на другом документу може видети да стоји статусно неутрална одредница "Косово (Приштина)" и да чак и на документу који је сам Авдулах Хоти потписао у присуству америчког председника Доналда Трампа, не стоји натпис "Република Косово", нити било шта слично, већ статусно неутрална одредница.

"Нама је због тога драго, а на Хотију и на другим албанским лидерима јесте да то својој јавности објасне и образложе. На основу овога, јасно је да Србија није ни на који начин подржала одлуку Израела, штавише, недељу дана касније, 11. септембра 2020. председник Вучић у телефонском разговору објаснио је премијеру Израела Нетањахуу шта је садржина Вашингтонског споразума, шта је став Србије и наравно, апеловао на Израел да се суздржи од негега што не можемо прихватити као израз пријатељских односа између Србије и Израела", рекао је Старовић.

Србију је одлука Израела да призна лажну државу Косово веома погодила, рекао је државни секретар и додао да је то слично као када се радило о одлукама суседних држава из региона.

"То су државе која веома добро познају на каквим темељима је изграђена та лажна држава, односно њихова самопроглашена независност. Добро то знају у Црној Гори, у Северној Македонији, а ако неко зна о пошасти тероризма, то је држава Израел, која се практично од свог оснивања суочава свакога дана са тим проблемом, са убиствима цивила, насиљем и добро знају да је и лажна држава Косово изграђена заправо на борби терористичке ОВК", рекао је Старовић.

Говорећи о пресељењу амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим, Старовић је рекао да то јесте садржано у примерку Вашингтонског споразума који је Србија прихватила, међутим, подсетио је на телефонски разговор председника Вучића са премијером Израела Нетањахуом, у коме је председник Вучић указао израелском премијеру да Србија неће сматрати пријатељским гестом уколико се Израел одлучи на признање лажне државе Косово.

"Чињеница да су се они на то одлучили, као и отварање амбасаде лажне државе у Јерусалиму, све је заправо битно променило околности које су постојале на дан потписивања Вашингтонског споразума", рекао је Старовић и додао да ће се о том питању тек разговарати у наредном периоду и донети одлуке.