Србију и Чешку везује вишевековна блискост

20. сеп 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Душан Козарев састао се данас у Прагу са генералним секретаром и главним спољнополитичким саветником чешког министра иностраних послова Карелом Кухнлом.

Козарев и Кухнл су се сагласили да две земље и два народа везује вишевековна блискост и сарадња, оценивши да је приметно и континуирано унапређење нивоа међусобних односа у претходном периоду.

Према њиховим речима, иако Србија и Чешка данас сарађују у многим областима, и даље постоји велики потенцијал за додатно јачање те сарадње.

Поред наведеног, два генерална секретара разговарала су и о ситуацији на Косову и Метохији, економским темама, питању миграција, као и међусобној сарадњи два министарства.

У наставку радне посете престоници Чешке Републике, Козарев је са заменицом градоначелника Прага Александром Уџенијом и председницом централне општине Праг 1 Терезијом Радомјержском отворио културно-уметничку манифестацију „Месец српске културе“ у Прагу.

Генерални секретар посетио је и Амбасаду Републике Србије, где је са амбасадором Бериславом Векићем размотрио планове за свеукупно унапређење услова рада наших дипломата и могућности јачања веза са нашим држављанима, којих у Чешкој има око десет хиљада.