Козарев са амбасадором Аустрије

19. сеп 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Душан Козарев састао се данас са амбасадором Републике Аустрије у Србији Кристијаном Ебнером, са којим је разговарао о актуелним дешавањима и питањима значајним за интензивирање сарадње Србије и Аустрије.

Козарев је приликом данашњег сусрета констатовао да су билатерални односи и сарадња Србије и Аустрије развијени у бројним областима од обостраног значаја, изразивши уверење да ће наставити да се унапређују кроз политички дијалог и учестале сусрете званичника двеју земаља. 

Свесни разорних последица елементарних непогода са којима се Аустрија суочава, Козарев је и овом приликом поновио поруку председника Србије Александра Вучића да је Србија спремна да пружи сву потребну помоћ у складу са капацитетима које поседује. 

У разговору са аустријским амбасадором, Козарев се посебно осврнуо на питање Косова и Метохије, истичући да питање безбедности Срба на КиМ мора да се третира као приоритетно у наредном периоду, посебно због учесталих напада и репресија које Срби у континуитету трпе у нашој јужној покрајини. 

Козарев је, такође, нагласио да Србија види Аустрију као једног од својих најснажнијих партнера унутар Европске уније, као и да наша земља цени аустријску подршку када је реч о европском путу Србије.

Разговарано је, такође, и о економској сарадњи, као и о могућностима сарадње у домену ИКТ, јер су потенцијали Србије у том домену препознати као значајни.

На данашњем састанку је указано и на важност интензивирања институционалне сарадње између Србије и Аустрије по питањима од заједничког интереса, имајући у виду велику српску дијаспору у тој земљи.