Добросуседски односи Србије и Румуније

12. јул 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Душан Козарев разговарао је данас са амбасадорком Румуније у Србији Силвијом Давидоју.

Оценивши да наше две земље имају традиционално пријатељске и добросуседске односе, Козарев је рекао да Србија изузетно цени подршку Румуније када је реч о питањима од националног интереса, посебно једнострано проглашеној независности Косова.

Козарев је навео да су наши народи увек кроз историју били усмерени један на другог, и да то отвара данас простор за још јачу сарадњу у свим областима.

Саговорници су указали да, иако постоје бројни прекогранични пројекти који повезују Србију и Румунију, један од најважнијих заједничких приоритета јесте јачање економске сарадње, посебно у области енергетике и транспорта.

Такође, навели су да је у наредном периоду корисно интензивирати и политички дијалог на највишем нивоу, који ће бити праћен узајамним посетама државних званичника.

Када је реч о ситуацији у региону, Козарев је истакао да ће Србија остати стуб мира и стабилности, што је један од главних предуслова за сваки даљи напредак и бољи живот.

Узимајући у обзир да ће Београд 2027. године бити домаћин Специјализоване изложбе „Експо“, Козарев је изразио наду да ће Румунија бити један од истакнутих учесника ове велике међународне манифестације.