Дачић: Време је да маске падну

14. мај 2023.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је време да маске падну и да се утврди да ли Аљбин Курти жели или не жели да формира Заједницу српских општина.

"Ми сваког дана живимо у проблему, да ли ће Курти поново да разбукта неки конфликт. Уместо нормализације, имамо даљу ескалацију. Дошли смо до тога да маске морају да се скину – хоће ли Курти да формира ЗСО или неће," рекао је Дачић.

Уколико Курти то не жели да уради, онда, каже, важи оно што је и председник Србије Александар Вучић рекао – да се ништа нисмо договорили, а уколико жели да формира ЗСО, онда треба да се види на којим ће то основама бити.

"Он је нелегално сменио Управљачки тим и размишља о једностраним актима, како да уведе градоначелнике у канцеларије на северу, а Срби то неће дозволити," рекао је српски министар.

Када је реч о предстојећем самиту Савета Европе, поновио је да је Србија дубоко погођена непринципијелном одлуком Комитета министара да се отпочне пријем Косова у ту међународну организацију.

"Као одговор на то смо припремили амандман на Декларацију, који говори о територијалном интегритету Украјине, Молдавије и Грузије, као и свих других чланица, али Немачкој се ни то није свидело," указао је Дачић.

Додао је да ће уместо председника Вучића на Самит Савета Европе ићи амбасадорка Србије при тој организацији Александра Ђуровић.

Извор: Вести онлајн