Saučešća iz sveta i dalje stižu našim diplomatskim predstavništvima

15. maj 2023.
Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije otvorila su knjige žalosti nakon nezapamćenih tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i selima u okolini Mladenovca. Iako su nakon nekoliko dana knjige žalosti zvanično zatvorene, izrazi saučešća i dalje pristižu.

Širom sveta veliki broj zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika javnog, političkog života i srpske dijaspore došao je u naše ambasade i konzulate da oda počast nevinim žrtvama.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović u knjizi žalosti u Ambasadi Republike Srbije u Podgorici napisao je: „Sa velikom tugom sam primio vesti o tragičnim događajima u Srbiji. Uz nadu da se nikada više ovako nešto neće ponoviti, prenosim vam izraze najiskrenijeg saučešća. Crna Gora je mislima uz Srbiju i njen narod.“

U Nikoziji se u knjigu žalosti upisao ministar inostranih poslova Konstantinos Kombos. On je, u svoje ime i u ime predsednika Kipra Nikosa Hristodulidisa, izrazio saučešće i iskazao punu podršku Vladi Republike Srbije u ovim teškim trenucima.

Hrvatski ministar za spoljne i evropske poslove Gordan Grlić Radman lično je upisom u Ambasadi RS u Zagrebu izrazio saučešće porodicama nastradalih, a povređenima poželeo brz oporavak.

U mejlu ministra inostranih poslova Estonije MargusaTsahkne, u onlajn knjizi žalosti Ambasade u Helsinkiju, koja radno pokriva ovu državu, navodi se da su Estonci u mislima uz građane Srbije. Ambasadi u Luandi saučešće je uputilo Ministarstvo inostranih poslova Sao Tome i Prinsipea.

„Izražavam saučešće i saosećanje porodicama nastradalih i povređenih. Kineska strana čvrsto podržava prijateljsku Srbiju u održavanju mira i spokojstva“, napisao je u knjizi žalosti u Pekingu zamenik ministra inostranih poslova Narodne Republike Kine Deng Li.

U knjige žalosti upisali su se i zamenici ministara inostranih poslova Gane, Belorusije, Jermenije, Kube, Turske, Ruske Federacije i Austrije.

U Ambasadi u Vašingtonu, u knjigu žalosti upisali su se kongresmen Erik Svolvel i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za ZB Gabrijel Eskobar, koji je napisao: „Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar.“

Predstavnici međunarodnih organizacija takođe su uputili reči saosećanja i podrške. U knjigu žalosti upisali su se, između ostalih, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro, a lična pisma uputili su Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, Stefano Sanino, generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove, te pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Baiba Braže.

Saučešća su stizala i putem društvenih mreža. Na svojim Tviter nalozima ovim povodom oglasili su se, između ostalih, ministri inostranih poslova Letonije, Češke, Italije, Austrije, Moldavije, Švedske, Republike Koreje, Holandije, Izraela, Irske, Kube, Slovenije, Severne Makedonije, Belgije i Norveške, te državni sekretar SAD Entoni Blinken, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, generalna sekretarka OEBS Helga Šmit, evroparlamentarci Viola fon Kramon i Vladimir Bilčik, zatim Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju i Angelina Ajhorst, generalna direktorka za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Zastave na našim DKP bile su spuštene na pola koplja, a građani su ispred njih palili sveće. U Skoplju su deca iz glumačke škole Vesne Petruševske ispred Ambasade ostavila cveće u spomen na vršnjake iz Srbije, a ispred Ambasade u Ljubljani, u znak podrške, okupili su se učenici srpske dopunske škole. Poruke saosećanja i podrške napisali su direktorka srpskog zabavišta, osnovne škole, đačkog doma i gimnazije „Nikola Tesla“ u Budimpešti,  nastavnici i učenici srpske gimnazije „Dositej Obradović“ u Temišvaru, nastavnici dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj i Nemačkoj, članovi više kulturno-umetničkih društava, te direktor Dortmunske filharmonije Gabrijel Felc. Beloruski studenti, učesnici programa „Svet u Srbiji“, izrazili su saučešće elektronskim putem. Vlasnici klubova u Austriji poreklom iz BiH prikupili su značajnu novčanu pomoć. U crkvama u Frankfurtu, Nikoziji, Kopenhagenu, Rimu i Meksiku održani su pomeni stradalima.

U GK RS Trstu će u junu ove godine biti održan koncert Evropskog orkestra mladih (ESYO) posvećen žrtvama.