Ministar Dačić čestitao Međunarodni dan ljudskih prava

10. dec 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je Međunarodni dan ljudskih prava i još jednom upozorio na teška kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

“Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, i ove godine, nažalost, obeležavamo u ambijentu u kojem se teško krše osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji. Naš narod na Kosovu i Metohiji već četvrt veka živi u atmosferi straha od progona i nasilja. Srbima su sistematski uskraćena mnoga osnovna ljudska prava, garantovana Poveljom UN i drugim temeljnim međunarodnim dokumentima, uključujući pravo na slobodu kretanja, na slobodno izražavanje volje na izborima, pravo na imovinu, ekonomski razvoj, pa čak i pravo na život.

Svetska zajednica nije se suprotstavila ovom teškom i dugotrajnom nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji u meri u kojoj je bila dužna, i to na današnji Međunarodni dan ljudskih prava ostaje tamna mrlja na njenoj savesti.

Republika Srbija je duboko posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava, kao jednom od temelja našeg društva, opredeljenog da živi u atmosferi tolerancije i solidarnosti.

Institucionalna zaštita ljudskih prava u Srbiji je na najvišem nivou, smatramo ih nedeljivim i univerzalnim. Sve dok i jedan naš građanin oseća da mu je ugroženo bilo koje ljudsko pravo, postoji obaveza društva i države da ta prava beskompromisno štiti.

Srbija je društvo u kojem se naročita pažnja pridaje afirmaciji prava žena, naročito zaštiti od nasilja prema njima i oštrom suprotstavljanju nasilju u porodici do njegovog potpunog iskorenjivanja. Naša deca imaju punu zaštitu celog društva, državnih institucija, našeg vaspitnog i obrazovnog sistema, kako bi odrastala u okruženju tolerancije i pažnje i tako stasali u odgovorne i plemenite ljude.

Posebnu pažnju pridajemo suzbijanju vršnjačkog nasilja, kao velikom problemu savremenog sveta, koji nažalost nije mimoišao ni Srbiju.

Naš zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite, zasnovani su na društvenoj brizi i solidarnosti sa ljudima kojima je potrebna pomoć. To su naši vitalni sistemi, kojima ćemo se ubuduće još više posvetiti, jer se kroz njihov rad najbolje ispoljava naš zajednički osećaj brige i pažnje prema starijima, bolesnima i socijalno ugroženim.

Naročito smo posvećeni afirmaciji i zaštiti prava na različitost, u svakom smislu, kao temelju modernog, tolerantnog i naprednog društva. Razlike su naše bogatstvo, a ne naš hendikep, razlike su ogroman društveni resurs koji svi zajedno moramo da negujemo kao temelj našeg zajedničkog napretka kroz toleranciju.

Čestitam našim građanima Međunarodni dan ljudskih prava, kao dan u kojem ceo svet slavi jednu od najvećih tekovina modernog doba i kao dan kada treba da se podsetimo da je zaštita ljudskih prava dužnost svakog od nas, svakog dana u godini,” navodi se u čestitki ministra Dačića.