Starović: Verujem da će odziv na referendumu biti značajan

12. jan 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da veruje da će odziv građana na referendumu u nedelju biti značajan i da će građani podržati izmene Ustava Srbije, jer nam je svima u interesu da postoji veći stepen nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Starović je, gostujući na televiziji „Hepi“, izrazio uverenje da niko od nas ne želi da živi u državi u kojoj izvršna vlast diktira kako će pravosuđe funkcionisati.

Državni sekretar je naveo da veruje da većina građana shvata koliko je važno nezavisno pravosuđe i da će u nedelju otići na birališta i podržati promene Ustava Srbije koje je podražala i dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini.

On je naglasio da je važno da participacija građana bude značajna, jer su građani nosioci suvereniteta i na njima je da donose konačne odluke o krupnim političkim pitanjima, i napomenuo da je glasanje omogućeno i našim građanima u dijaspori.

Starović je naveo da izlaznost na referendumu verovatno neće biti toliko velika kao izlaznost na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ali da veruje da će značajan broj građana izlaskom na referendum i podrškom ustavnim promenama pokazati i odgovornost prema državi i društvu.

Kako je objasnio, izmene Ustava Srbije se odnose isključivo na segment pravosuđa, na promenu procedure izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Starović je rekao da pojedini neodgovorni politički akteri šalju poruku da je izlazak na referendum pitanje za ili protiv aktuelne vlasti, što nema veze sa istinom.

“Referendum nema nikave veze da li neko podržava jednu, drugi ili treću opciju, nego da li građani žele da imaju efikasno i nezavisno pravosuđe i da li podržavaju put ka EU. Siguran sam da će većina građana podržati promene Ustava”, rekao je Starović.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, manipulacije da će ustavnim izmenama biti promenjena preambula i da ćemo se odreći Kosova i Metofije, navodeći da je to daleko od istine.

„Ne menja se niti jedno slovo preambule. Neće biti predmet promene ništa što se tiče našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Jako je bitno da te manipulacije i na ovaj način odbacimo”, rekao je Starović, i dodao da oni koji na takav način manipulišu vrlo dobro znaju šta je predmet promene Ustava, ali svesno odlučuju da obmanjuju građane.

Starović je rekao da ne razume veći deo kritika od onih koji se načelno zalažu za put Srbije ka EU, a u isto vreme pozivaju ili na bojkot referenduma ili na glasanje protiv promene Ustava.

Prema njegovim rečima, EU nam ništa ne diktira, ali ako želimo da nastavimo put ka EU, ako smo se obavezali na paket reformi, sada je na dnevnom redu promena Ustava koja bi ozbezbedila veći stepen nezavisnosti pravosuđa.

Na pitanje šta bi se dogodilo u slučaju neuspeha u promeni Ustava, Starović je naveo bi evropski put Srbije bio zaustavljen na duže vreme.

Starović je rekao da je Srbija rekorder u regionu po privlačenju stranih direktih investicija koje su dostigle 3,9  milijardi evra i da je najviše investicija iz Nemačke, a da je progres na evropskom putu direktno povezan sa onim sto se percipira kao politička stabilnost i izvesnost, kao i da veliki broj stranih investitora pri donošenju odluka i te kako gleda gde se Srbija nalazi na evropskom putu.

“Imali bismo velikih problema sa privlačenjem stranih direktnih investicija”, rekao je Starović i dodao da bi se to odrazilo na našu fiskalnu stabilnost i teško bismo mogli da govorimo o rastu plata i penzija.