Starović: Dragocena poseta Selakovića tradicionalnim prijateljima u Latinskoj Americi

08. avg 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je poseta ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Latinskoj Americi veoma važna i dragocena jer su mnoge te države naši tradicionalni partneri i važno je da sa njima razvijamo odnose.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da višednevna latinoamerička turneja ministra Selakovića obuhvata četiri države – Kubu, Kolumbiju, kao i Kostariku i Venecuelu, koje će šef srpske diplomatije posetiti narednih dana.

„Dugo smo zanemarivali te države od kojih su mnoge naši tradicionalni prijatelji. Jako je važno što je ministar Selaković i danas u Bogotu gde prisustvuje inaugaraciji novog predsednika Gustava Fransiska Petra Urege, jer Bogota prethodnih dana predstavlja diplomatsku prestonicu čitavog lationoameričkog sveta pa i šire od toga“, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, ministar Selaković je imao čitav niz bilateralnih susreta pored države domaćina, i susreo se i sa ministrima spoljnih poslova Meksika, Brazila, Paragvaja, Portugalije, sa potpredsednikom El Salvadora i sa novim predsednikom Čilea Gabrijelom Borićem, koji vuče korene sa ovih prostora.

„Sve je to veoma važno i dragoceno budući da smo svi mi opredelili za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i za Kosovo i Metohiju se borimo prevashodno na političkom i pravno-političkom planu. Stoga nam je važno da razvijamo i negujemo odnose sa svim državama planete kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. Ova velika latinoamerička turneja, nakon dve afričke i jedne azijske turneje, zapravo zaokružuje sve što je ministar Selaković uspeo da postigne u prethodne dve godine“, rekao je Starović i naveo da ministar Selakovića na dostojanstven i pravi način predstavlja našu državu.

Prema njegovim rečima, ministar Selaković je u prethodnom periodu imao više od 600 bilateralnih susreta sa važnim svetskim državnicima, a od toga više od 250 susreta na ministarskom ili na nivou koji je viši od ministarskog.