Političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i El Salvadora

13. jun 2022.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Vladimir Marić boravio je u El Salvadoru radi održavanja prvih političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike El Salvador.

Sa salvadorske strane, političke konsultacije je vodila zamenica ministra Andrijana Mira, sa kojom je  upriličena razmena Memoranduma o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija između Republike Srbije i Republike El Salvador, potpisanih od strane ministara Nikole Selakovića i Aleksandre Hil Tinoko.

U srdačnom razgovoru zajednički je konstatovano da postoje znatni potencijali za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su ekonomija, razmena iskustava u oblasti trgovine i investicija, poljoprivreda, kultura i prosveta.
 
Sagovornici su iskoristili priliku da  se međusobno informišu o situaciji u regionima Centralne Amerike i zapadnog Balkana, kao i da razmene mišljenja o temama od globalnog značaja.

Ambasador Marić je imao i sastanak sa potpredsednikom El Salvadora Feliksom Uljoom, ministrom poljoprivrede i stočarstva Enrikeom Paradom Rivasom, ministrom nacionalne odbrane Reneom Merinom Monrojom, kao i sa počasnim predsednikom Nacionalnog instituta za sport Jamilom Bukeleom, sa kojima je razgovarao o mogućnosti unapređenja saradnje u navedenim oblastima.

Dogovoreno je da počasni predsednik Nacionalnog instituta za sport u narednom periodu poseti Srbiju na poziv ministra omladine i sporta Vanje Udovičića.