Рабат: Амбасадор Бауер за „Morocco World News”: Србију и Мароко веже вишедеценијско пријатељство и међусобна подршка

17. juil 2024.
Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко Иван Бауер дао је интервју за најутицајнији медиј на енглеском језику у Мароку „Morocco World News”, под насловом „Амбасадор у мисији стварања нове ере у мароканско-српским односима“.

„Мароко и Србија имају много тога да понуде једни другима“, рекао је амбасадор Бауер. „Заједно можемо изградити будућност дефинисану партнерством, поштовањем и заједничким просперитетом.“

Амбасадор Бауер је истакао да је дубоко укорењено пријатељство наша два народа базирано на снажним историјским везама и међусобном уважавању и подсетио да је званични Београд давао велику подршку праведној борби мароканског народа за стицање потпуне независности и да је наша земља била једна од првих земаља које су признале независност Краљевине Мароко. Као заједнички именитељ спољне политике наших двеју пријатељских земаља, амбасадор Бауер је подвукао да су Србија и Мароко „међу најзначајнијим заговорницима поштовања међународног права и Повеље Уједињених нација“.

Амбасадор Бауер се залаже за, како пише „Morocco World News”, „вишестрани приступ јачању мароканско-српских односа“ кроз развијање сарадње у различитим сферама друштвеног живота – од економије, преко образовања и научног истраживања, до културе и спорта. Он је говорио о великом броју Меморандума о разумевању у различитим областима, који треба да створе оквир за размене у различитим областима, али и да креирају позитивно трговинско-инвестиционо окружење у коме ће се компаније из наше две земље осећати комфорно. 

Истакао је и рад на конкретним разменама са идејом повећања препознатљивости Републике Србије у Краљевини Мароко, кроз велики број изложби које су организоване током „Године Србије у Мароку“, али и кроз иницијативе за размене у области спорта, било да су у питању пријатељске утакмице националних селекција, било да се организују припреме за националне тимове, у чему и Србија и Мароко имају екстензивно искуство и сву потребну инфраструктуру.