Ђурић: Србију и Кину веже свеобухватно стратешко партнерство и челично пријатељство

10. Oct 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић, обраћајући се на отварању Четврте међународне академске конференције „Жетва ветрова промена: Кина и глобални актери“ у оквиру формата Дијалози о Кини, поручио је да, у времену појачаног надзора различитих ставова и мишљења, Србија остаје посвећена промовисању отворене дебате о савременим геополитичким изазовима, без обзира на регион или тему расправе.

 „Ово је највећа европска конференција ове године која се фокусира на проучавање и разумевање Кине. То наглашава посвећеност Републике Србије и њених институција даљем јачању челичног пријатељства са Народном Републиком Кином. Данас су са нама академици и истраживачи, не само из Европе и Азије, већ и из Африке и Јужне Америке, заједно са више од десет акредитованих амбасадора у Србији“, нагласио је министар Ђурић.

То сведочи, оценио је Ђурић, да Београд и Србија настављају да буду место сусрета за људе и званичнике влада и Истока и Запада, одржавајући нашу дугу традицију пружања руке партнерима широм света и њиховог окупљања у нашој земљи. 

У овој години, подсетио је Ђурић, обележава се неколико веома значајних јубилеја за Кину, те проучавање и разумевање Кине никада није било значајније. 

„У последњих 25 година, Кина је повећала свој удео у глобалној економији са мање од седам одсто на процењених 19 процената у 2024. години, према подацима ММФ-а. Србија ову промену види позитивно, препознајући прилике које она доноси за глобални економски раст и сарадњу“, истакао је Ђурић. 

Србија, нагласио је шеф српске дипломатије, остаје посвећена управљању овим променама кроз дипломатију и конструктивни ангажман. 

„Наша земља остаје одлучна да спроводи независну спољну политику засновану на њеним националним интересима док гради партнерства глобално. Србија је на свом путу ка ЕУ, а њена спољна политика, дефинисана као стратешка независност са српским карактеристикама, ослања се на искуства нација које су успешно превазишле сличне изазове кроз историју“, рекао је министар. 

Те лекције, указао је, усмеравају приступ Србије у намери да очува суверенитет, а истовремено развија конструктивне односе са глобалним силама. 
„Данас не могу да пропустим прилику да се осврнем на значај и нијансе наших билатералних односа са Кином. Желим да нагласим да су наши политички односи изванредни, карактерисани свеобухватним стратешким партнерством и челичним пријатељством“, оценио је Ђурић. 

Према његовим речима, посета председника Си Ђинпинга Београду пружила је снажан подстицај за наставак свеобухватног развоја српско-кинеских односа и сведочи о томе да су односи Србије и Кине дубоки, укорењени у блиској комуникацији и личном пријатељству између председника Александра Вучића и председника Кине. 

„Наши односи се протежу на међусобну подршку по питањима од виталног националног интереса, посебно у погледу принципа немешања у унутрашње послове, као и поштовања суверенитета и територијалног интегритета. Дубоко смо захвални Кини на принципијелном ставу по питању наше јужне покрајине. Такође, када говоримо о ономе што је од суштинске важности за Србију – доследну подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, питања од највишег националног значаја за нашу земљу и народ – веома смо захвални“, поручио је Ђурић.

Шеф српске дипломатије, обраћајући се окупљенима на данашњој конференцији у организацији Института за међународну политику и привреду, нагласио је да Србија улази у период своје најинтензивније економске експанзије у скоријој историји, најављујући да ће Београд бити домаћин међународне специјализоване изложбе Експо 2027.