Ђурић: Захвални смо Доминики на подршци по најважнијим питањима за Србију

20. Aug 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић угостио је данас министра спољних послова, међународног пословања, трговине и енергетике Комонвелта Доминике Винса Хендерсона, који борави у званичној посети Србији.

Министри Ђурић и Хендерсон, након данашњег састанка, потписали су Протокол о сарадњи између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних и међународног пословања, трговине и енергетике Комонвелта Доминике. 

Уз задовољство што је у прилици да данас пожели добродошлицу министру из пријатељске државе Доминике, министар Ђурић је нагласио и да му је припала посебна част да као министар спољних послова Србије први пут у посети има министра спољних послова из Доминике. 

„Република Србија је поносна на своју мрежу пријатељстава широм света. Наши пријатељи из Доминике још су један чврст ослонац српске политике у западној хемисфери. Са огромним поштовањем гледамо на подршку коју нам Доминика даје у вези са темама које су за нас од кључног значаја, као што је питање Косова и Метохије, подршка у међународним организацијама и приликом недавне резолуције о Сребреници, али и много више од тога“, истакао је Ђурић.  

Србија и Доминика су, према његовим речима, пријатељи на дуге стазе, који заједнички гледају на веома сличан начин на многе проблеме у свету. 

„Као земља која води независну спољну политику, верујемо да имамо компаративну предност у неговању добрих односа са државама широм света. И данас смо разговарали о томе на који начин да појачамо нашу економску, политичку, културну сарадњу. Између осталог, договорили смо и да у областима здравства и пољопривреде продубимо наше односе и бићемо пуног срца задовољни да поделимо позитивна искуства која Србија има у овим областима, као земља која је у претходној деценији 2,5 пута повећала свој БДП у доброј мери ослањајући се управо на нове технологије“, поручио је министар спољних послова Србије.

Указујући на значај потписаног Протокола о сарадњи, Ђурић је оценио да ће тај документ допринети бољем разумевању између наших земаља и утврдити подршку коју једни другима пружамо по кључним питањима наших националних и државних политика. 

„Србија веома снажно верује у то да морамо заједнички и да се супротставимо глобалним изазовима какве су и климатске промене које посебно погађају земље у региону Кариба и друге острвске земље широм света. У том смислу, Србија је привржена циљевима Уједињених нација у овој сфери и наставиће да даје свој активан допринос када је реч о зеленој агенди“, истакао је Ђурић.  

Према његовим речима, са колегама из Доминике разговарано је и о наставку учешћа у програму „Свет у Србији“, посебно када је реч о курикулуму на енглеском језику, јер су  студенти који долазе у Београд најбољи мост за сарадњу између наших земаља. 

Министар Ђурић је оценио да Србија жели да буде препозната као карта за улаз у Европу за земље Кариба и Централне и Латинске Америке, додајући да ће наставити да пружа подршку организацијама као што су Кариком и Асоцијација карипских држава.

Шеф српске дипломатије захвалио је колеги Хендерсону на подршци за изложбу ЕКСПО 2027, изражавајући задовољство што ће наши драги пријатељи из Комонвелта Доминике бити заступљени на овој изложби. 

„Заједно стварамо другачију слику о Србији, а нашом принципијелном позицијом и по питању привржености Повељи Уједињених нација, заједничкој борби против климатских промена и по заједничкој борби за очување територијалног интегритета и суверенитета подједнако свих међународно признатих држава, уз једну јасну посвећеност и окренутост сарадњи, мислим да заједнички градимо основе за један стабилнији свет за будуће генерације“, поручио је министар Марко Ђурић.

Говорећи о значају данашњег сусрета, министар Хендерсон истакао је да пријатељство две земље датира још из времена Покрета несврстаних земаља, када је Србија помагала карипским државама у борби за независност. 

„Србија је оставила значајан утицај и велики утисак на све нас широм света“, указао је Хендерсон.

Србија и Доминика, подсетио је, успоставиле су дипломатске везе 2010. године и захвалио Србији што је пружила руку пријатељства студентима из његове земље који се школују у нашој земљи. 

Оценивши да се односи две земље заснивају на узајамном поштовању, Хендерсон је нагласио да Доминика чврсто стоји уз Србију када је реч о подршци њеног територијалног интегритета и суверенитета, нагласивши и да поред бројних изазова наша држава наставља да економски расте и развија се као јака демократија.

Министар Хендерсон је поручио да ће Доминика наставити да чврсто подржава Србију и на мултилатералном нивоу, посебно у Уједињеним нацијама. 

„Све што тражимо јесте поштовање територијалног интегритета и суверенитета других нација“, навео је министар Винс Хендерсон указујући на значај поштовања владавине права.

Министар спољних послова Доминике указао је, такође, да је његова земља подржала кандидатуру Србије за изложбу ЕКСПО 2027, те да се радује учешћу на тој великој и важној манифестацији. Додао је да ће две земље наставити да продубљују своју сарадњу и у области здравства, пољопривреде, као и образовања.

У погледу климатских промена, Хендерсон је изразио наду да ће Србија моћи да искористи своје ресурсе литијума, како би се обезбедила већа подршка за електрична возила, јер, према његовим речима, Доминика, као мала острвска држава, види електричну мобилност као један од начина смањење емисије штетних гасова.