Ђурић: Србија у Њујорку представила визију будућности региона

27. sep 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић био је у Њујорку домаћин пријема "Србија будућност" ( Serbia Beyond Future), на којем је пријатељима и партнерима из целог света представљена Специјализована изложба Експо 2027, као и успеси наше државе у области науке, вештачке интелигенције, биотехнологије и креативних индустрија.

Изложба је одржана на маргинама 79. заседања Генералне скупштине УН.

Ђурић је новинарима након пријема рекао да је Србија у Њујорку представила другачију визију региона.

„Визију којом ће регион у којем живимо постати регион успеха и регион који се, уместо на поделе, сукобе и бесмислене заваде које доминирају европском па и светском политиком, фокусира на нове технологије, на сарадњу, на вештачку интелигенцију”, нагласио је Ђурић.

Министар Ђурић је навео да је у тренуцима, када сви очекују од Србије да упућује горке и оштре речи, председник наше државе говорио о вештачкој интелигенцији, о будућности, о сарадњу и о повезивању.

„Овде је вечерас на српском пријему било јако много важних људи. Било је осам, девет министара спољних послова, који су се у кратком року одазвали нашем позиву. Били су многи важни људи из политичког живота Сједињених Америчких Држава, многи важни људи из система Уједињених нација, многи важни људи из света науке”, нагласио је Ђурић, додавши да је поносан што је на пријему била прусутна и значајна српска академска заједница из Америке.

Говорећи о активностима српске делегације у оквиру заседања Генералне скупштине УН, Ђурић је навео да је Србија била присутна на десетинама догађаја на различитим нивоима, као и да је одржан изузетно велики број билатерала.

„Дакле, толико састанака са толико министара, потписаних споразума, о чему ћемо поднети јавности Србије детаљно написан извештај. Учествовао сам и на Процесу сарадње у Југоисточној Европи, држао говор на састанку партнерства за критичне сировине, односно минерале, где Србија са 14 водећих индустријских земаља света и Европском унијом учествује”, указао је Ђурић.

Са друге стране, Ђурић је навео да је било покушаја да се Србији стављају различите етикете од актера из региона и из наше јужне покрајине.

„Неки од њих обигравају ходницима Уједињених нација. Само да видите   Куртија и Гервалу и ове остале како цупкају око зграде Уједињених нација. Наравно у салу не могу да уђу, јер нису члан Уједињених нација, нема ни на хоризонту такве могућности. Жао ми је што користе прилику да лутају ходницима да говоре нешто ружно о нама. Ми нећемо узвратити истом мером, али ћемо свуда говорити о тешком положају у коме се налазе Срби на Косову и Метохији захвајујући њиховој деструктивној политици”, констатовао је Ђурић.

Захваливши свима који су учестовали у организацији нашег учешћа  на заседању Генералне скупштине УН, Ђурић је закључио да грађани Србије могу да буду задовољни нивоом представљања Србије на овако важном светском скупу.