Никозија: Интерву амбасадорке Бошковић-Продановић за Cyprus News Agency

23. sep 2024.
Први интервју од недавног ступања на дужност, амбасадорка Републике Србије на Кипру Сузана Бошковић-Продановић дала је за Cyprus News Agency (CNA).

Интервју је тематски био посвећен билатералној сарадњи, кипарском питању, ситуацији на КиМ и евроинтеграцијама РС.

Говорећи о одличним билатералним односима, амбасадорка је посебно истакла да политички лидери наше две земље негују блиске контакте и међусобно поверење, као и да се Србија и Кипар узајамно подржавају, посебно када је у питању заштита виталних националних интереса. Истовремено, подвукла је да увек постоји простор и жеља за унапређење сарадње и реализацију што више конкретних пројеката који ће бити видљиви и корисни грађанима - у области трговине и привреде кроз директна улагања, у области културе, образовања, научноистраживачког рада и одбране и безбедности.

Амбасадорка је посебно истакла да за Србију постоји само један Кипар, а нелегалну окупацију дела његове територије никада нећемо признати. Нагласила је да постоје јасни оквири које предвиђају бројне обавезујуће резолуције СБ УН, који чине основу за решење кипарског питања. Изразила је искрену наду да ће напори кипарског руководства уродити плодом и да ће преговори између две заједнице бити настављени ове јесени.

У делу интервјуа посвећеном актуелној ситуацији на КиМ, амбасадорка је посебно подвукла да је од када је такозвани премијер Аљбин Курти преузео власт, ситуација гора, а последњих месеци се примећује додатна ескалација. Указала је да је број етнички мотивисаних напада на преостале Србе у последње три године порастао на 540 инцидената, а да Куртијев режим повлачи једностране потезе, који су потпуно ван оквира бриселског дијалога. Подсетила је и на недавну изјаву председника Вучића који је истакао да Србија у наредном периоду очекује озбиљан наставак дијалога и обустављање једностраних, некоординисаних мера Приштине. Такође, истакла је дубоку захвалност Кипру на доследној подршци коју нам пружа по питању КиМ у свим релевантним међународним форумима, посебно у оквиру УН, ЕУ и СЕ.

Говорећи о евроинтеграцијама РС, амбасадорка је подвукла да пуно приступање Србије ЕУ представља главни приоритет, као и да наша администрација, правни систем, привреда и невладин сектор већ две деценије интензивно раде на свеобухватним реформама. Истовремено, тај процес има своје успоне и падове и опште је мишљење у Србији да траје предуго. Потребна је додатна политичка храброст земаља-чланица ЕУ и свест да пројекат уједињене Европе није потпун без Западног Балкана.

На питање CNA о ставу Србије према питању Украјине, амбасадорка је истакла да Србија признаје право Украјине на суверенитет и потпуно поштује њен територијални интегритет. Нагласила је да смо, као нација која је прошла кроз ратна разарања, дубоко ожалошћени размерама страдања и подвукла да Србија подржава моментални прекид војних операција и почетак дипломатских преговора ради учвршћивања мира.