Министар Ђурић у Њујорку разговарао са шефом дипломатије Тувалуа

23. sep 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић разговарао је данас у Њујорку са министром спољних послова, рада и трговине Тувалуа Полсоном Панапом о наставку унапређења сарадње двеју држава.

Изражавајући задовољство због другог сусрета са шефом дипломатије Тувалуа у свега месец дана, Ђурић је казао да је уверен  да ће чести контакти и отворена комуникација на високом нивоу бити одлика будућих билатералних односа, јер је пред нашим државама период упознавања и тражења простора за обострано корисну сарадњу.

Ђурић је нагласио да је за Србију веома значајно то што је била представљена на прошломесечном 53. састанку лидера Форума пацифичких острва у Краљевини Тонги, јер то је отворило врата за продуктиван политички дијалог са државама тог региона, као и за бољу сарадњу на мултилатералном плану.

Састанак на маргинама 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација био је и прилика за разматрање конкретних могућности интензивирања економске сарадње, подршке коју Србија може да пружи овој острвској држави у суочавању са последицама климатских промена, као и за осврт на политичке теме од највећег државног и националног значаја за Србију. 

Министар Ђурић информисао је саговорника о тешкој ситуацији у којој се налази српски народ на Косову и Метохији, изразивши очекивање да ћемо у будућности, без обзира на неслагања по питању статуса јужне српске покрајине, добити подршку Тувалуа у настојањима да се спрече једнострани потези Приштине, оживи дијалог и Србима гарантује поштовање њихових људских и политичких права.

Након састанка, министри Ђурић и Панапа потписали су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Тувалуа о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.