gototopgototop
Министарство спољних послова Вести и догађаји
четвртак, 28. новембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Свечана академија поводом 150 година Међународног комитета Црвеног крста
+ larger fontnormal font- Smaller font
150-god-CKУ Министарству спољних послова Републике Србије, у организацији Комисије за међународно хуманитарно право Републике Србије, одржана је Свечана академија поводом 150. годишњице Међународног комитета Црвеног крста.

Република Србија је страна уговорница свих женевских конвенција и њихових допунских протокола, истакао је амбасадор Божин Николић, председник Комисије, у свом поздравном обраћању, уз срдачну добродошлицу бројним званицама из државних, стручних и академских структура и дипломатског кора.

Зоран Ковачевић, заменик помоћника министра спољних послова за мултилатералу, подсетио је да су у Србији „идеје и циљеви Међународног комитета Црвеног крста препознати и прихваћени убрзо након његовог оснивања". Такође, нагласио је да „остаје обавеза да се и убудуће придржавамо основних идеја ове организације и вредности које промовише – заштита жртава у оружаним сукобима и јачање хуманитарног права и универзалних хуманитарних принципа".

Представница Међународног комитета Црвеног крста, госпођа Драгана Којић, захвалила је Министарству спољних послова Републике Србије и Националној комисији за међународно хуманитарно право на организовању ове свечаности, и истакла да „везе Међународног комитета Црвеног крста са Србијом сежу далеко у прошлост".150-god-CK2

Председник Црвеног крста Србије, проф. др Драган Радовановић, истакао је да „са поносом можемо да подсетимо да је Српско друштво Црвеног крста формирано међу првих 15 у свету", и нагласио да „године које долазе доносе и нове изазове и велике задатке пред Црвени крст у Србији".

Међу бројним званицама овој свечаности присуствовали су и доајени међународног хуманитарног права, међу којима, проф. др Милан Шаховић и проф. др Вида Чок, као и др Бошко Јаковљевић, који је 2011. године одликован Медаљом Анри Динан.