gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња
среда, 07. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Комунитарни програми
+ larger fontnormal font- Smaller font
Комунитарни програми Учешћем у комунитарним програмима, који представљају важан инструмент политике проширења Европске уније, Република Србија изграђује и побољшава техничке и амдинистративне капацитете како би се припремила за чланство у Европској унији и омогућила примену секторских политика ЕУ.

У претходном буџетском периоду Европске уније (2007–2013), Србија је учествовала у већем броју програма ЕУ, а Шведска агенција за развојну помоћ SIDA обавила је евалуацију учешћа Србије у овим програмима. У новом буџетском периоду Европске уније (2014 – 2020), Србија је наставила учешће у комунитарним програмима.

Република Србија je активно учествовала у следећим комунитарним програмима у буџетском периоду 2007– 2013. године:

Према информацијама Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA), у Србији је у наведеном периоду из програма ЕУ финансирано 700 пројектних предлога, а укупна вредност пројеката у којима су главни носиоци биле наше институције износи 84,5 милиона евра. Према проценама, укупна финансијска добит од учешћа Србије у ЕУ програмима износи најмање 65,2 милиона евра. Корисници ЕУ програма у овом периоду били су млади, студенти, научници, центри за младе, позоришта, универзитети, факултети, школе, научни институти, болнице, библиотеке, регионалне агенције за развој, органи локалне самоуправе, НВО, мала и средња предузећа, јавна и приватна предузећа, министарства и запослени у пореској и царинској управи.

У новом буџетском периоду Европске уније (2014 – 2020), Србија је отпочела учешће у следећим комунитарним програмима:
Србија је такође исказала интересовање или се налази у различитим фазама преговања учешћа и у другим комунитарним програмима: Царине 2020 (Customs 2020), Фискалис 2020 (Fiscalis 2020), Програм за конкурентост малих и средњих предузећа (COSME), Програм за запошљавање и социјалне иновације (Employment and Social Innovation – EaSI).