gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња
среда, 07. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика Европске уније
+ larger fontnormal font- Smaller font
Процес приступања Европској унији, који се заснива пре свега на усклађивању националног законодавства са правним тековинама Европске уније, обухвата и хармонизацију националне спољне политике земље кандидата са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ има за циљ очување заједничких вредности, јачање безбедности Уније, очување мира и међународне безбедности, промовисање међународне сарадње, развијање и консолидацију демократије и владавине права, као и поштовање људских права и основних слобода. Од будућих држава чланица ЕУ очекује се да буду способне да воде политички дијалог у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, да се усклађују са ставовима ЕУ, да узимају учешће у акцијама ЕУ, као и да примењују договорене санкције и рестриктивне мере. У преговарачком процесу, ова област обухваћена је Поглављем 31.

У складу са тим, ЕУ позива Србију да се придружи њеним политичким декларацијама, као и поднесцима у области климатских промена. Током 2014. године, Србија је подржала 26 политичких декларација Савета ЕУ и придружила се свим поднесцима ЕУ у области климатских промена.

У контексту примене Заједничке безбедносне и одбрамбене политике реализују се заједничке мисије ЕУ са државама чланицама и партнерским државама. Учешће Србије у мировним операцијама ЕУ (и УН) се из године у годину константно повећава, тако да у овом тренутку, учествује у четири операције ЕУ: EUTM Somalia, EUNAVFOR ATALANTA Somalia, EUFOR RCA у Централноафричкој Републици и EUTM Mali. На позив ЕУ, Србија је изразила спремност да учествује и у цивилној мисији ЕУ у Малију (EUCAP Sahel Mali). Учешћем у овим мисијама, Србија даје допринос међународном миру и безбедности и унапређењу стабилности у кризним подручјима.

Децембра 2013. у Бриселу је потисан Споразум о безбедносној сарадњи Србије и ЕУ, којим се утврђује оквир сарадње Европске одбрамбене агенције (ЕОА) и Министарства одбране. Овај споразум омогућава ближу сарадњу са ЕУ у области одбрамбене индустрије кроз укључење Министарства одбране у пројекте и програме ЕОА и представља прилику да се унапреди интероперабилност војних капацитета Србије, омогући јачање домаће наменске индустрије и истраживачких потенцијала српских института, као и технолошка модернизација оружаних снага.

Доношењем закона о извозу и увозу робе двоструке намене (новембра 2013), извозу и увозу наоружања и војне опреме (октобра 2014) и потврђивању Уговора о трговини наоружањем (октобра 2014), Република Србија је хармонизовала своје законодавство у области извозне контроле наоружања, војне опреме и робе двоструке намене.

За детаљније информације погледати интернет страницу http://www.mod.gov.rs.