gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
субота, 23. јун 2012. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Актуелности
+ larger fontnormal font- Smaller font

12. и 13. мај 2016, Дубровник, Хрватска

У организацији Генералног директората за регионалну и урбану политику Европске комисије (DG REGIO) и Министарства спољних и европских послова Републике Хрватске, у Дубровнику је од 12. и 13. маја 2016. године одржан Први годишњи форум о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR). Форум је кроз различите програмске садржаје окупио преко 450 учесника из осам земаља учесница Стратегије, представнике Европске комисије, међународних и регионалних организација, финансијских институција, локалних и регионалних нивоа управљања, научно-истраживачких, универзитетских и образовних институција и мрежа, привредних комора и пословне заједнице. Делегацију Републике Србије на Првом годишњем форуму о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион предводила је министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, а у делегацији су били представници Министарства спољних послова, Министарства финансија, Министарства рударства и енергетике, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Канцеларије за европске интеграције и Привредне коморе Србије.

У склопу Форума, 12. маја, одржан је заједнички састанак Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе и министара задужених за Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион у оквиру хрватског председавања Јадранско-јонском иницијативом. На састанку је усвојена ,,Дубровачка декларација", у којој се између осталог наглашава се значај и потреба координираног деловања у Јадранско-јонском региону, у циљу ефикасније идентификације и реализације пројеката усмерених на подстицање економског и социјалног развоја.

У прилогу линк са кратким промотивним филмом о Првом годишњем форуму о EUSAIR који је реализовао ауторски тим из ГД за регионалну и урбану политику ЕК.
23. јун 2012, Рио де Женеиро, Бразил


rio20 logoПратећи скуп организован је за представнике јадранско-јонског региона на конференцији УН о одрживом развоју којим су председавали министар пољопривреде и животне средине Словеније Франц Богович и министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић. Председник Републике Србије Томислав Николић је отворио скуп и обратио се учесницима.
У раду скупа су учествовали представници земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе: Босне и Херцеговине, Хрватске, Грчке, Црне Горе, Србије и Словеније, као и представници UNEP и UNDP.30. април 2012, Београд

Састанак XИВ Јадранско-јонског савета, којим се окончава председавање Републике Србије Јадранско-јонском иницијативом, одржан је 30.априла 2012. у Београду.
На састанку су учествовали представници земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе: Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Грчке, Италије, Црне Горе, Србије и Словеније, као и гости - представници других регионалних иницијатива: Организација за црноморску економску сарадњу, Централно европска иницијатива, Савет за балтичке поморске земље и Регионални савет сарадње, као и представник ЕУ.photo2 small
Учесници састанка су размотрили актуелну ситуацију у региону и даље јачање регионалне сарадње. Изражено је задовољство напретком земаља Западног Балкана у процесу европских интеграција, као и изражено очекивање да ће тај процес бити интензивиран.
Реафирмисана је подршка свих земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе за израду Стратегије ЕУ за јадранско-јонски регион. Реч је о стратешком документу који би требао да подржи развојне потребе јадранско-јонског подручја по угледу на већ усвојене стратегије за дунавски и балтички регион. Такође, на скупу је усвојена Београдска декларација у којој се Европски савет позива да у току ове године одобри мандат Европској комисији за израду стратегије.
На састанку је још једном потврђен значај сарадње између земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе. Очекује се да ће сарадња бити додатно интензивирана финансијском подршком пројектима у области руралног развоја, туризма и развоја малих и средњих предузећа.
Изражена је захвалност Републици Србији на успешном једногодишњем председавању Иницијативом, које се формално окончава 31. маја 2012.
Република Словенија преузима председавање Јадранско-јонском иницијативом 1. јуна 2012.
    
26. април 2012, Београд


parlamento1

Десета конференција председника парламената земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе одржана је 26.априла 2012. у Београду. Учесници конференције су разматрали питање јачања улоге парламената у регионалној сарадњи, као и успостављање парламентарне димензије у Јадранско-јонској иницијативи.

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије је организовало конференцију министара пољопривреде земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе 26.априла 2012. у Београду. Представници земаља учесница конференције су дискутовали о даљим реформама у области пољопривреде и руралног развоја, као и могућностима регионалне сарадње.22. март 2012, Београд

Jadransko_jonska_inicijativa_Skupstina_22.3.2012._018.jpg

Министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије је организовало округли сто о заштити животне средине Јадранско-јонске иницијативе 22.марта 2012. у Београду. Састанак под називом "На путу ка Рио+20 (Конференција УН о одрживом развоју" су помогли UNEP, UNDP и OSCE.
У раду округлог стола учествовали су представници земаља Јадранско-јонске иницијативе и међународних организација, као и представници бизнис и цивилног сектора у Србији.

Више информација о састанку прочитајте овде.6. март 2012, Анкона

DSCN5230

Састанак Комитета високих представника ЈЈИ одржан је 6.марта 2012. у Анкони, Италија. Представници земаља чланица ЈЈИ су размотрили досадашње и предстојеће активности ЈЈИ у току српског председавања, могућу ЕУ стратегију за јадранско-јонски регион и нови регионални програм сарадње ЈЈИ о ко-финансирању преко-граничних пројеката.
Такође, на састанку су представници УНИАДРИОН и Форума јадранско-јонских привредних комора презентовали своје активности.14. фебруар 2012, Атина

Worksopp.Athens Радионица о поморским питањима јадранско-јонског макро-региона одржана је 14.фебруара 2012.г. у Атини у организацији Министарства спољних послова Републике Грчке и Европске комисије. То је била прва радионица заинтересованих субјеката и партнера у вези са могућом стратегијом ЕУ за јадранско-јонски регион. Следеће радионице ће бити у Италији и Словенији.
У раду радионице је учествовао и представник Министарства спољних послова Републике Србије, као земље која председава Јадранско-јонском иницијативом.  


13. децембар 2011, Анкона

Округли сто под називом „Сарадња у области сигурности навигације и поморског транспорта. Промоција едукације кадрова у поморству" одржан је 13.децембра 2011.г. у Анкони.

Округли сто о сарадњи у области поморства су организовали Стални секретаријат Јадранско-јонске иницијативе и Министарство спољних послова Републике Србије у оквиру председавања Србије Иницијативом.

Учесницима састанка су се обратили представници Обалске страже Италије. Такође, као гост округлог стола, говорила је Ingjerd Kroken из Министарства одбране Норвешке представљајући пројекат о регионалној сарадњи и развоју обалске страже у Јадранском мору.

29-30. новембар 2011, Београд

У Београду је 29. и 30. новембра 2011. године одржана министарска конференција под називом: „Изазови и достигнућа регионалне и транснационалне сарадње у борби против организованог криминала на подручју Југоисточне Европе".

Скуп су организовали Министарство унутрашњих послова и Министарство правде у оквиру председавања Републике Србије регионалним иницијативама – Процесом сарадње у Југоисточној Европи, Јадранско–јонском иницијативом и Регионалном иницијативом за миграције, азил и избегла лица.

 region-1-360

Конференцију је отворио председник Републике Србије Борис Тадић истакавши стратешки значај регионалне сарадње у борби против организованог криминала.

Такође, европски комесар за унутрашње послове Cecilia Malmstrom се обратила учесницима.

У раду конференције су учествовали министри правде, унутрашњих послова, као и јавни тужиоци земаља региона, те представници међународних и регионалних организација.

18.новембар 2011, Београд

Министарство унутрашњих послова Републике Србије организовало је министарску конференцију земаља чланица ПрСЈИЕ и Јадранско-јонске иницијативе о усаглашавању регионалних активности у области превенције од елементарних непогода и катастрофа, 18.новембра 2001.г. у Београду. У раду конференције је учествовала и Кристалина Георгиева, европски комесар за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и кризне ситуације, као и представници међународних и регионалних организација. Учесници конференције су разговарали о најважнијим аспектима регионалне сарадње у области превенције од природних непогода и катастрофа и разменили мишљења и искуства у циљу развоја заједничког приступа управљању у случају катастрофа и ванредних ситуација. На конференцији је усвојена Заједничка изјава.

3.новембар 2011, Београд

Picture335

Генерални секретар Пиљапоко
са помоћником министра
Лопандићем у Београду

Амбасадор Душко Лопандић, помоћник министра и национални координатор Републике Србије за Јадранско-јонску иницијативу сусрео се са амбасадором Фабиом Пиљапоко, генералним секретаром Јадранско-јонске иницијативе, на маргинама Самита ЦЕИ, 3. и 4. новембра 2011. у Београду. Разговарали су о актуелним питањима Јадранско-јонске иницијативе, као и о предстојећим активностима у оквиру председавања Републике Србије Иницијативом.

 3.октобар 2011, Београд

Министарство економије и регионалног развоја Републике Србије организовало је округли сто о малим и средњим предузећима Јадранско-јонске иницијативе 3.октобра 2011.г. у Београду.

Дискусија на округлом столу под називом "Најбоља пракса и искуства у финансирању малих и средњих предузећа у земљама чланицама Јадранско-јонске иницијативе" је била фокусирана на финансијске проблеме малих и средњих предузећа. Представници земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе су разменили и презентовали своја искуства на тему финансирања малих и средњих предузећа.

Представник Форума привредних комора ЈЈИ је информисао учеснике округлог стола о улози и активностима Међународног суда јадранско-јонског региона, посебно о могућностима да се неспоразуми међу предузећима решавају преко овог суда.

Учесници округлог стола су имали прилику да учествују и на Седмој међународној конференцији о малим и средњим предузећима, коју је организовало исто Министарство, 4.октобра 2011.г. у Београду.

30.септембар 2011, Анкона (Италија)

Амбасадор Републике Србије у Републици Италији Ана Хрустановић је посетила седиште Јадранско-јонске иницијативе 30.октобра 2011.г. у Анкони, Италија. Амбасадор је разговарала са амбасадором Фабиом Пиљапоко, генералним секретаром Јадранско-јонске иницијативе, о актуелним и предстојећим активностима Иницијативе током председавања Републике Србије.

23.септембар 2011, Њујорк

У својству председавајућег, министар спољних послова Републике Србије Вук Јеремић је председавао неформалним састанком министара спољних послова и државних секретара земаља чланица Процеса сарадње у југоисточној Европи, Јадранско-јонске иницијативе и Централно европске иницијативе 23.септембра 2011.г у Њујорку. Генерални секретари ЦЕИ, ЈЈИ и РСС су учествовали такође у раду састанка. На састанку је разговарано о најважнијим аспектима регионалне сарадње, као и о актуелним међународним питањима.

Ово је први састанак у овом формату који је организован на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација.