gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 02. новембар 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Берлински процес
+ larger fontnormal font- Smaller font
Председници влада, министри спољних послова и министри економије Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Косова*, Македоније, Црне Горе, Србије, Словеније, Аустрије, Француске, као и представници Европске комисије, састали су се 28. августа 2014. године у Берлину, на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел. Циљ Самита посвећеног западном Балкану, тј. скупа на највишем нивоу, у поменутом формату, био је постизање заједничког договора о јачању регионалне сарадње на ЗБ и утврђивање четворогодишњег оквира (2014-2018. година) за решавање преосталих отворених питања у региону.

Након Самита о западном Балкану у Берлину (2014.) одржани су и Самит о западном Балкану у Бечу (2015.) и Самит о западном Балкану у Паризу (2016.). Предстојећи у низу Самита о западном Балкану у оквиру Берлинског процеса на највишем нивоу, биће одржан у Трсту, 12. јула 2017. године.

Од када је Берлински процес лансиран, започет је низ пројеката од интереса за регион у целини, у низу области, што само по себи потврђује неопходност његовог наставка и након 2018. године. Један од најконкретнијих резултата који је постигнут је успостављање Регионалне канцеларије за сарадњу младих по угледу на немачко-француски модел. Седиште Канцеларије је у Тирани а за првог генералног секретара изабран је кандидат Р. Србије Ђуро Блануша.