gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.04.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: ПОДРЖАВАМО БОРБУ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА МАЛОКАЛИБАРСКОГ И ЛАКОГ ОРУЖЈА

БЕОГРАД, 18. априла 2018. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је 18. априла у Београду да Србија подржава немачко-француску иницијативу за унапређење контроле и јачање напора у региону у борби против нелегалних токова и кријумчарења малокалибарског и лаког оружја. "Србија је од самог почетка снажно подржала ову немачко-француску иницијативу и исказала недвосмислену спремност да пружи своју пуну подршку у реализацији заједнички зацртаних циљева", рекао је Дачић пре првог састанка координационе групе за борбу против илегалне трговине лаким оружјем. Он је рекао да овај скуп показује интерес Француске и Немачке да подрже пројекте у области контроле лаког оружја у Србији. Дачић је рекао да иницијатива има за циљ јачање транспарентности, јачање регионалног дијалога и јачање институционалних и законодавних капацитета у тој области, што је важно у контексту пута ка ЕУ. "Србија је стандарде ЕУ у тој области у највећој мери већ испунила. Закони из те области су у потпуности хармонизовани с прописима ЕУ", навео је Дачић. Он је рекао да успешност примене закона показује податак да је Србија трећа у свету по транспарентности извоза малокалибарског и лаког наоружања, после Немачке и Швајцарске. Дачић је изјавио да је Србија на страни свих међународних инструмената борбе против илегалне трговине лаким оружјем и да је као председавајући ОЕБС-а улагала напоре да ту борбу одржава у фокусу. Он је додао да Србија очекује подршку не само ЕУ, већ и шире међународне заједнице.

ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ИНТЕРЕСАНТАН РАЗГОВОР СА МОГЕРИНИ

БЕОГРАД, 18. априла 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 18. априла да ће предстојећи разговор са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини бити интересантан и да ће једна од главних тема бити "Косово". "Људи у Србији то треба да знају, ми разговарамо о односима Београда и Приштине, све остало је 10 одсто наших разговора и тај однос представља највећу препреку на нашем европском путу", рекао је Вучић за РТС. Вучић је казао да на састанку 19. априла очекује охрабрење Могеринијеве о европском путу Србије. За извештај Европске комисије је навео да "не воли да оцењује оно што су други оценили". Према његовим речима, позитивна оцена ЕК је постала уобичајена, јер је "нормално да напредујете када сте на неком путу". "То је добра вест, али ми то радимо због себе, да би смо имали бољи правни поредак, уређену економију", поручио је Вучић.

ВУЧИЋ: ИНЦИДЕНТ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ САБОРА ХРВАТСКЕ ВЕОМА ШТЕТАН ЗА СРБИЈУ

БЕОГРАД, 18. априла 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 18. априла да је инцидент са гажењем хрватске заставе који је у Скупштини Србије током посете делегације Сабора Хрватске изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, веома штетан за Србију и лоша порука коју шаљемо као народ. Гостујући на Радио-телевизији Србије, Вучић је казао да осуђује свако паљење или гажење заставе Хрватске, али и било које друге суверене земље, наводећи да су то "неопростиве ствари". "Поставља се питање зашто се то догодило - на које ја немам одговор. Наше је да осудимо и у томе се разликујемо од хрватских званичника који, осим председнице Колинде Грабар-Китаровић, ништа нису осудили, од спаљивања застава Србије до тога да су ме називали четником током моје посете Загребу", казао је Вучић. Он је казао да "страшно" жали због одлуке Андреја Пленковића да повуче посету делегације Сабора, али је и додао да је Шешељ правио инциденте у Скупштини Србије током обраћања високе представнице ЕУ Федерике Могерини а да она није напустила, ни Парламент, а камоли Србију. "Нећемо никоме са стране дозволити да угрози наше госте, али како да реагујете када су посланици у питању. Да ли смо ми лоше примили Јандроковића", упитао је председник Србије. По његовим речима, последице тог инцидента осетиће 186.000 Срба који данас живе у Хрватској. "Они ће се вечерас осећати лошије, а због тога ће проћи незапажено и то што најављују да ће у Двору на Уни подићи споменик Алојзију Степинцу, правоснажно осуђеном за злочине над Србима. То ће бити бачено у засенак због наших глупости које смо овде учинили", казао је Вучић. Он је навео и да је Србија прећутала што у десетак градова у Хрватској улице носе име усташког министра Мила Будака и што је хрватски Сабор у закон убацио да је Србија извршила агресију на Хрватску од 1991. до 1995. године. Коментаришући најаве митинга СРС и контра-митинга у Хртковцима 6. маја, Вучић је казао да држава неће дозволити било какво насиље. "Урадили смо много за Хрвате у Србији, они су наши грађани и треба да се осећају безбедно и сигурно. Дали смо 600.000 евра за кућу бана Јелачића, убацићемо више Хрвата у полицију. И онда се догоди овако нешто што вам наруши углед и имиџ, али шта да радите", казао је Вучић.

ГОЈКОВИЋ И ЈАНДРОКОВИЋ: СРБИЈА И ХРВАТСКА ДА НАСТАВЕ ДИЈАЛОГ О ОТВОРЕНИМ ПИТАЊИМА

БЕОГРАД, 18. априла 2018. (Бета) - Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић сагласили су се 18. априла у Београду да има упражњеног простора за унапређење односа две земље, као и да је потребно наставити дијалог о отвореним питањима. Гојковић и Јандроковић оценили су на заједничкој конференцији за новинаре у Скупштини Србије да је посета председника хрватског парламента Београду наставак дијалога који су започели председници две земље, Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић. Председници два парламента разговарали су о унапређењу сарадње Србије и Хрватске, парламентарној сарадњи, европским интеграцијама Србије и положају националних мањина. "Ово је важан сигнал за развој и унапређење наших билатералних односа", рекла је Гојковићева и оценила да је посета "отворила врата" продубљивању парламентарне сарадње. Према њеним речима, на састанку се посебно разговарало о унапређењу положаја националних мањина у Србији и Хрватској, као и о моделима заступљености хрватске националне мањине у српском парламенту. "Жеља нам је обострана и да ова посета буде подстицај нашим међудржавним комисијама и представницима извршне власти да вредно и посвећено раде на унапређењу и решавању отворених питања којих има између наше две државе", казала је она. Маја Гојковић је рекла да се Хрватска залаже за даље проширење ЕУ и да сматра да је политика проширења веома важна политика Уније. Председник Сабора Гордан Јандроковић оценио је да је сусрет председника два парламента важан за продубљивање сарадње Србије и Хрватске, наводећи да је он први председник Хрватског сабора који је званично посетио Београд. "Живимо у изузетно сложеним околностима пуним међународних изазова. Свесни смо да имамо отворена питања из прошлости. Свесни смо да их морамо решавати, међутим до решења не може доћи без разговора и управо је то мотив зашто сам данас овде", рекао је он. Јандроковић је навео да се Хрватска залаже да процес проширења иде даље, као и да Србија иде тим путем. Он је рекао да је Загреб спреман да са Београдом подели искуства из процеса приступања ЕУ и помогне у том процесу. Он је казао да је договорено да чланови Одбора за европске послове Сабора посете колеге из Одбора за европске интеграције српског парламента, као и да група пријатељства са Хрватском у српском парламенту посети Сабор. Председник Хрватског сабора изразио је задовољство због позитивних помака у унапређењу положаја националних мањина после посете председника Србије Александра Вучића Хрватској. Додао је да Хрватска очекује примену Споразума о заштити националних мањина, тј. дела о загарантованом учешћу представника хрватске мањине у органима власти, па и у српском парламенту. Јандроковић је оценио да ће његова посета Србији значајно унапредити квалитет односа две земље.

ЈОКСИМОВИЋ И ФАБРИЦИ: ИЗВЕШТАЈ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ КА ЕУ ДОБАР, ТРЕБА ТАКО НАСТАВИТИ

БЕОГРАД, 18. априла 2018. (Бета) - Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф мисије Европске уније Сем Фабрици 18. априла су се сагласили да извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу приступања ЕУ показује добре резултате и додали да Србија треба да настави свој европски пут. Јоксимовић је у Влади Србије оценила да је извештај избалансиран, одмерен и добар за Србију јер ни за једну област није оцењено да је било назадовања. Она је рекла да је извештај важан јер даје добре аргументе за државе чланице ЕУ да пруже подршку Србији у отварању више преговарачких поглавља. Министарка је истакла да очекује да ће Србија након извештаја отворити више од два поглавља у процесу преговарања са ЕУ. "Очекујем да буде више од два поглавља, до сада смо по правилу отварали по два и мислим да ће бити елемената да државе чланице дају подршку за отварање више поглавља", казала је Јоксимовић. Она је рекла да извештај констатује да има кашњења у Закону о Агенцији за борбу против корупције и додала да је Влада Србије тога свесна и да ће на томе радити. Министарка је истакла да извештај оцењује да има напретка у формирању Заједнице српских општина на "Косову", што је, како је казала, изненадило представнике српске стране јер напретка, како је рекла, нема. Фабрици је казао да извештај показује да је Влада Србије посвећена европском путу Србије и додао да подржава Владу у даљем наставку ка европском путу Србије. Он је казао да је Србија остварила напредак у области владавине права, борби протв корупције, организованог криминала и правосуђа, али да се констатује да је неопходан даљи напредак у тим областима. Говорећи о дијалогу са Приштином, Фабрици је казао да извештај показује да Србија мора да уради више у примени свега онога што је договорено да би се постигао правно обавезујући, свеобухватни споразум. Он је додао да је ЕУ у фебруару објавила Стратегију за Западни Балкан којем је Србија приказана као лидер и у њој се спомиње временски оквир, 2025. година. "То није обећање, већ охрабрење, зато је важно да се ради напорно, вредно и посвећено ка испуњењу тог циља", рекао је он и додао да су 2018. и наредне године круцијалне за приступање Србије Европској унији.

ВУЛИН СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ НАТО О ИЗАЗОВИМА И САРАДЊИ

БЕОГРАД, 18. априла 2018. (Бета) - Министар одбране Србије Александар Вулин разговарао је 18. априла у Београду с делегацијом Парламентарне скупштине НАТО о безбедносним изазовима у региону и регионалној сарадњи у области одбране. Вулин је на састанку рекао да је Србија отворена за сарадњу са партнерима и на Западу и на Истоку и да неће одустати од војне неутралности која је њено трајно опредељење, саопштило је Министарство одбране. Саговорници су се сагласили да ће се сарадња Србије и НАТО и даље одвијати у оквиру програма Партнерство за мир, наводи се у саопштењу. Вулин је казао и да основну безбедносну претњу Србији представља "процес противзаконитог и насилног отцепљења" Косова и Метохије и да "формирање такозване Војске Косова није прихватљиво и није у складу с Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244", додаје се у саопштењу. Делегацију Парламентарне скупштине НАТО предводио је председник Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете Одбора за одбрану и безбедност Жоао Ребело.

ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА ЦРНОМОРСКЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ ЗАСЕДА У НОВОМ САДУ

НОВИ САД, 18. априла 2018. (Бета) - Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње током дводневног заседања у Новом Саду бавиће се темом унапређења културне сарадње и мултикултурализма у државама чланицама ЦЕС, међу којима је и Србија, како би подстакла дијалог о очувању културних вредности. Шеф сталне делегације Народне скупштине Србије у ПС ЦЕС Игор Бечић рекао је на отварању заседања да Србија има доста да каже о мултикултурализму, толеранцији и плурализму. "Србија брижљиво негује културне и националне различитости, а Војводина има вишевековну традицију добрих односа међу бројним етничким групама, различитих култура, вера и језика, због чега је добро место за данашњу конференцију", казао је Бечић. Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се учесницима састанка Одбора за културу, образовање и социјална питања, рекавши да је унапређење културне сарадње у оквирима Црноморске економске сарадње, важно за Србију и Војводину. Мировић је рекао да је стратешко опредељење Покрајинске владе коју води да се мултикултурализам као начин живота, не само сачува, већ и стално унапређује. Он је додао да више од 1,9 милиона становника Покрајине Војводине чине припадници око 20 различитих нација који говоре, пишу и стварају на исто толико језика. Мировић је рекао да је у покрајинској администрацији у службеној употреби, осим српског, још пет језика, и то мађарски, румунски, словачки, русински и хрватски. "Војводина примењује и посебан модел подршке развоју различитих културних идентитета, а тиме и подршке мултикултурализму као начину живота", навео је Мировић додајући да је Покрајина оснивач низа установа од изузетног значаја за културу српског народа и националних мањина. Према његовим речима, у оквиру пројектног суфинансирања у области културе током 2017. године подржано је више од 800 фестивала, смотри и манифестација, културно-уметничких друштава, библиотека и издавача, од чега 270 на језицима мањина које живе у Покрајини. Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор казао је да је потребно унапредити међурегионалну парламентарну сарадњу, али да се то не може постићи без неговања свести о "међусобној историјској, културној и економској повезаности". Он је додао да су Статутом Војводине вишејезичност, вишекултуралност и слобода вероисповести утврђене као вредности од посебног значаја. Састанку Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС присуствовали су представници Турске, Бугарске, Грузије, Грчке, Румуније, Русије, Молдавије и Србије, а активности Одбора биће реализоване 18. и 19. априла у Новом Саду.

ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР: ПОДРЖАВАМО УЛАЗАК СРБИЈЕ У ЕУ БЕЗ ИКАКВИХ ДВОСМИСЛЕНОСТИ

БЕОГРАД, 18. априла 2018. (Бета) - Француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони изјавио је 18. априла да Француска подржава приступање Србије и Западног Балкана Европској унији без икаквих двосмислености. Мондолони је рекао новинарима у Београду да је председник Француске Емануел Макрон у обраћању Европском парламенту казао да треба следити две линије паралелно, наводећи да реформе ЕУ не значе заустављање процеса проширења. Амбасадор је рекао да је Макрон мислио да је прва линија да се Балкану приближи европска перспектива и да се он повеже за европски пројекат, а да је други циљ унутрашња реформа ЕУ. "Није ствар једно или друго, већ и једно и друго", рекао је француски амбасадор. Он је навео да Француска није променила нити пооштрила став према приступању Западног Балкана ЕУ, додајући да тај циљ може бити постигнут само ако се Унија реформише. Према његовим речима, председник Емануел Макрон жели реформу ЕУ што пре, можда чак и до 2025. Француски амбасадор је рекао да је Макрон изабран за председника на платформи која је везана за реформу ЕУ, да не жели да припада генерацији "месечара", нити људи који забијају главу у песак, већ да је свестан да је Унији потребна рефома. Мондолони је навео да перспектива даљег проширења може да буде додатна мотивација ЕУ да се реформише и додао да је то "интерес ЕУ, али и интерес Србије". "Једна реформисана ЕУ би била подесна да Србија у њу уђе, а да не мора да се поново навикава на правила која се у међувремену мењају, навео је он. Француски амбасадор је рекао да ће Унија бити снажнија са Србијом него без ње, као и да Француска препознаје да је Србија фактор стабилности у региону. Додао је да је Француска подржала Стратегију ЕУ за Западни Балкан у којој се као оквирна година за приступање Србије ЕУ помиње 2025, додајући да је судбина Србије сада у њеним рукама.

ЕКОНОМИЈА

БРНАБИЋ: ОТВАРАЊЕ НОВЕ ФАБРИКЕ ЗНАЧАЈНО И ЗБОГ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

КРУШЕВАЦ, 18. априла 2018. (Бета) - Отварање нове фабрике компаније "Хенкел" у Крушевцу је важно јер, осим нових радних места, значи и довођење нових технологија и знања, изјавила је 18. априла у Крушевцу премијерка Ана Брнабић. Премијерка је рекла да очекује да ће компанија "Хенкел", након отварања нове фабрике у Крушевцу, постати један од десет највећих извозника из Србије, што је један од разлога због којих је дошла у тај град. Ана Брнабић је додала да је "Хенкел" друштвено одговорна компанија која је до сада у локалну заједницу инвестирала неколико стотина хиљада евра. Она је рекла да ће Влада Србије бити на услузи, не само у стварању повољног амбијента, већ и у заједничким напорима да се види шта је потребно да се уради да Србија постане још конкурентнија и да отвори још радних места. Амбасадор Немачке Аксел Дитман изјавио је да је "Хенкел" симбол све интензивнијих економских односа Немачке и Србије. Он је подсетио да у Србији послује око 400 немачких компанија са 44.000 запослених, које су од 2000. године инвестирале две милијарде евра у Србију. Дитман је додао да ће Немачка подржати Србију у спровођењу доследних реформи у области владавине права, неопходних за сигурно и стабилно пословање малих и средњих предузећа. Нова фабрика је вредна 20 милиона евра и у пуном капацитету ће запошљавати нових 50 радника. "Хенкел" у Крушевцу тренутно има 200 стално запослених, док се још око 500 људи ангажује преко агенција.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< април 2018 >
по ут ср че пе су не
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30