gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 23.06.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: СРБИЈА РАДИ НА ИНФРАСТРУКТУРНОМ ПОВЕЗИВАЊУ ЦЕНТРАЛНЕ ЕВРОПЕ

МИНСК, 22. јуна 2017. (Бета) - Вршилац дужности председника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија ради на "што ширем инфраструктурном умрежавању Централне Европе" и да очекује да ће додатна средства за конкретне пројекте бити одобрена на јулском Самиту Западног Балкана у Трсту. Дачић је на Годишњем састанку министара спољних послова Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) у Минску рекао да Србија већ дуже време, а нарочито протеклих пет година, "не прави разлике у приоритетним циљевима који се односе на унутрашње реформе, европске интеграције и регионалну сарадњу". Србија, додао је, ради на "што ширем инфраструктурном умрежавању" кроз разне пројекте и повезивање да би регион био конкурентан, саопштило је Министарство спољних послова. "'Агенда повезивања', која је успостављена у формату Западнобалканске шесторке (ЗБ6) у оквиру Берлинског процеса, за нас има посебну важност. Наша очекивања од предстојећег Самита у Трсту укључују и одобрење додатних финансијских средстава за примену три конкретна пројекта у износу од више од 60 милиона евра, што смо представили Европској комисији као приоритете", изјавио је Дачић. Рекао је да Србија, такође, учествује у пројекту Трансбалкански коридор, вредности од 162 милиона евра, који ће у великој мери ојачати енергетску размену и сигурност региона. У припреми је и рад на гасној интерконекцији Србија-Бугарска, пројекат за који Србија позива да се што хитније донесе коначна одлука о финансирању, додао је Дачић. "Свим овим пројектима, Србија показује спремност да се повезује са суседима, шире у региону, као и са остатком европског простора", рекао је шеф српске дипломатије. Теме разговора министарског састанка ЦЕИ у Минску су, поред повезивања унутар ширег европског региона, биле и ситуација после великих миграција, безбедносне претње и реформе ЦЕИ. Дачић је оценио да је за земље Централне Европе и даље мигрантска криза безбедносни изазов и да је важно да се договор ЕУ и Турске и даље спроводи. "Будући да се Србија налази у најтежој ситуацији и да има знатно већи број миграната на својој територији у односу на остале земље Западног Балкана, сматрамо да највећи део средстава из нове специјалне мере треба да буде додељен Србији, с обзиром на понекад неједнак третман земаља које се суочавају с овим проблемом у зависности од тога да ли су чланице ЕУ или не", рекао је Дачић. Министар је рекао да је Србија чврсто опредељена да одговори на евентуалне терористичке претње и све видове екстремизма и да с партнерима сарађује на њиховом сузбијању. Дачић је оценио да ЦЕИ, која окупља 18 држава, представља "мост" између земаља чланица Европске уније и оних које то желе да постану. ЦЕИ је успела да остане актуелна али, сматра Дачић, треба да прошири дијапазон деловања и повећа видљивост, као и да продуби сарадњу с другим регионалним и глобалним актерима.

ЂОРЂЕВИЋ: ВЕЖБА ПЛАТИНАСТИ ПЛАТИНАСТИ ВУК 2017 УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА

БУЈАНОВАЦ, 22. јуна 2017. (Бета) - Министар одбране Зоран Ђорђевић оценио је данас да је вежба "Платинасти вук 2017" у бази "Југ" код Бујановца, у којој су припадници оружаних снага девет земаља увежбавали процедуре учешћа у мултинационалним мировним операцијама, успешно реализована. Ђорђевић је новинарима на полигону Боровац казао да ће такве вежбе бити организоване и у наредном периоду као и да ће бити већег капацитета од овогодишње. "Приказано знање припадника оружаних снага девет земаља је резултат заједничког тимског рада. Ово није крај, полигон на Боровцу добиће модернији изглед и наша војска ће у наредном периоду наставити да изводи заједничке вежбе са страним војскама, што је и прилика за јачање пријатељства наших земаља", казао је министар. Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изразио је задовољство "високим нивоом обучености" учесника вежбе као и чињеницом да су у њој сарађивали српски и амерички војници. "САД су уложиле седам милиона долара у набавку најмодерније опреме за базу 'Југ', која је омогућила војницима да вежбају у центру за симулације а да се не нађу у стварној опасности. Ово је добра прилика за припаднике Националне гарде Охаја али и ВС да се заједнички припреме за учешће у мировним операцијама широм света", казао је Скот. Износећи утиске о вежби, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф казао је да је "Платинасти вук 2017" прва вежба у 21. веку у којој су се заједно обучавали припадници оружаних снага Србије и Велике Британије. "Ова година је значајна за нас јер обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Велике Британије. Желимо да се сарадња са Србијом у свим областима развија тако добро као приликом одржавања ове вежбе", казао је амбасадор. Вежба "Платинасти вук 2017" одржава се од 12. до 23. јуна и у њој учествују 483 припадника оружаних снага Србије, САД, Велике Британије, БиХ, Бугарске, Мађарске, Македоније, Словеније и Црне Горе. Вежба има за циљ да унапреди интероперабилност, разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

КНЕЖЕВИЋ И КОТЛОВИЧ О САРАДЊИ СРБИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ

БЕОГРАД, 22. јуна 2017. (Бета) - Министар привреде Србије Горан Кнежевић разговарао је данас у Београду са министром за антимонополско регулисање и трговину Белорусије Владимиром Котловичем о унапређењу привредне сарадње две земље. Кнежевић је указао да је добар резултат који је Србија остварила и који су признале најзначајније међународне финансијске иституције, последица, пре свега, политичке стабилности која је кључна за сваки напредак, саопштило је Министарство привреде. Два министра су, у својству копредседавајућих Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, размотрили План активности за унапређење сарадње између Србије и Белорусије и оценили да су политички односи двеју земаља одлични, а да је њихов задатак да их преточе у још боље економске односе и створе што више могућности за сарадњу компанија.

МИШЧЕВИЋ: СРБИЈА ИМА ПОЗИТИВНА ОЧЕКИВАЊА ОД ЕСТОНСКОГ ПРЕДСЕДАВАЊА ЕУ

БЕОГРАД, 22. јуна 2017. (Бета) - Шефица тима за преговоре о приступању Србије Европској унији Тања Мишчевић рекла је данас да је Србија "позитивно оријентисана према улози коју ће Естонија имати" у наредних шест месеци када буде председавала Унији. Мишчевић је новинарима рекла да је Србија предала још две преговарачке позиције, за поглавље шест које се односи на компанијско право, и поглавље 33, које се односи на финансијска и буџетска питања. У обраћању медијима пред панел дискусију "Од Малте до Естоније - шта нам доноси ново председавање ЕУ" у београдском ЕУ Инфо центру, она је рекла да постоји велико интересовање те балтичке земље за европске интеграције Србије и указала на значај малтешког председавања ЕУ за Србију. "Пре него што је Малта преузела председавање Европској унији, били смо скептични према ставу Малте, јер је далеко и не познаје нас као државе у суседству. Међутим, четири отворена и једно затворено поглавље током малтешког председавања Унији показују колики значај за Србију има свака чланица ЕУ", рекла је Мишчевић. Она је навела да ће почетком јула на састанку у Талину, на којем ће учествовати све чланице ЕУ, Србија представити своје планове за период естонског председавања ЕУ. Естонија ће 1. јула преузети од Малте председавање Европској унији.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јун 2017 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 24 25
26 27 28 29 30