gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 29.03.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА МИРУ И СТАБИЛНОСТИ, У РЕГИОНУ НЕМА ВОЉЕ ЗА ДИЈАЛОГ

БЕОГРАД, 28. март 2017. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија посвећена миру и стабилности на Балкану, али да код осталих земаља региона не види вољу за дијалогом. Дачић је у интервјуу италијанској агенцији АНСА рекао да је ситуација у региону крхка и да је Балкан увек потенцијално запаљив. Он је рекао да је Србија искрено предана конструктивном дијалогу за решавање проблема у региону политичким и дипломатским средствима. "Али код осталих земаља региона не видим да постоји аутентична воља за дијалог и поштовање постигнутих споразума", рекао је Дачић. Дачић је рекао да су на Косову "Срби изложени сталном притиску и претњи", да у БиХ босански муслимани игноришу друге две националности, док се у Хрватској оживљава усташки режим. "Сви ми смо суседи и надам се да ће превладати интерес за нашу заједничку будућност, за мир и стабилност, а не жеља да се отварају старе ране", рекао је он. Поводом самита Западног Балкана у Трсту 12. јула, Дачић је рекао да очекује да се у завршној декларацији јасно потврди европска перспектива Западног Балкана уз појединачно вредновање напретка у евроинтеграцијама сваке земље. Он је рекао да се нада да ће у Трсту бити пронађени начини за бољу економску интеграцију региона. Додајући да је за Србију приоритет реализација аутопута Ниш-Приштина-Мердаре, предложио је да следећи самит буде у Нишу. Шеф српске дипломатије рекао је да су односи Италије и Србије одлични упркос различитим ставовима о Косову и додао да је Италија један од највећих инвеститора у Србији.

СТЕФАНОВИЋ СА МАЂАРСКИМ ТУЖИОЦЕМ О БОРБИ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА

БЕОГРАД, 28. март 2017. (Бета) - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић разговарао је данас са генералним тужиоцем Мађарске Петером Полтом о билатералној сарадњи у борби против илегалних миграција и кријумчарења људи. Како је саопштио МУП, Стефановић и Полт су током разговора у Београду оценили да сарадња полиција и тужилаштава две земље у заједничким истражним тимовима треба да буде проширена и на борбу против тероризма и кријумчарења наркотика. Министар унутрашњих послова Србије најавио је усвајање нових закона о странцима и азилу што ће по његовим речима, допринети већој безбедности грађана. Говорећи о сузбијању илегалних миграција и заштити државних граница, Стефановић је посебно указао на значај заједничког рада тужилаштва и безбедносних служби Србије.

КУБУРОВИЋ И ДОЛОВАЦ СА ГЕНЕРАЛНИМ ТУЖИОЦЕМ МАЂАРСКЕ О САРАДЊИ

БЕОГРАД, 28. март 2017. (Бета) - Министарка правде Нела Кубуровић и председник Државног већа тужилаца Загорка Доловац оцениле су данас у Београду у разговору са генералним тужиоцем Мађарске Петером Полтом да је сарадња правосудних инситуција две земље одлична, али да увек има могућности за даље унапређење, нарочито у борби против криминала, корупције и тероризма.Генерални тужилац Мађарске је, како се наводи у саопштењу, оценио да је сарадња две земље на свим нивоима све боља, и да треба и даље да се развија. Полт је похвалио заједничке истражне тимове, који су, будући да су до сада постојали само на нивоу ЕУ, доказ да Србија иде добрим путем ка чланству у Унији. На састанку је указано и да је сарадња органа Србије и Мађарске од изузетног значаја и због актуелне мигрантске кризе, у којој се обе земље суочавају са великим изазовима. Као доказ одличних односа наведен је рад заједничких истражних тимова, који су дали веома добре резултате, као и сарадња пограничних тужилаштава, од кључног значаја када је у питању мигрантска криза. Кубуровић и Доловац су захвалиле мађарским колегама на подршци коју та земља пружа Србији на путу ка Европској унији, као и у реализацији циљева из преговарачких поглавља 23 и 24, где значајну улогу имају тужилаштва. Кубуровић је како се додаје у саопштењу, навела да је сарадња влада Србије и Мађарске, као и два министарства, изузетна, што потврђује и заједничка седница две владе, одржана крајем прошле године, као и више билатералних сусрета министара правде две земље. Доловац је додала да Министарство правде пружа значајну подршку тужилачком систему у Србији, пре свега кроз законе које предлаже Влади Србије, као и кроз учешће министра правде у раду Државног већа тужилаца.

ШВАЈЦАРСКА ДАЈЕ ДОНАЦИЈУ ОД 8,89 МИЛИОНА ФРАНАКА ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 28. март 2017. (Бета) - Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић потписао је данас с амбасадором Швајцарске Филипом Геом (Пхилиппе Гуеx) и председницима локалних самоуправа споразум о донацији Швајцарске од 8,89 милиона франака за пројекте енергетске ефикасности и управљања енергијом у четири града и општине у Србији. Новац за радове на 26 јавних установа који ће допринети уштеди енергије и до 50 одсто добили су Крушевац, Ужице, Параћин и Врбас. Циљ пројекта који помаже швајцарска влада је управљање енергијом на локалном нивоу кроз увођење сертификата Европске награде за енергију и побољшања енергетске ефикасности јавних објеката. Тај модел је до сада примењен у 1.300 градова и општина у Европи. Укупан буџет пројекта у Србији је 10 милиона швајцарских франака јер поред донације Швајцарске локалне самоуправе за пројекте који су одабрани на конкурсу издвајају укупно око 1,2 милиона франака. Антић је после потписивања споразума о донацији Швајцарске, новинарима рекао да ће донација Швајцарске бити искоришћена за побољшање енергестке ефикасности у 18 школа, шест вртића и две здравствене установе. У тим установама ће бити замењене столарије, обновљене фасаде и унапређени системи грејања. Он је истакао да је значајна помоћ коју Швајцарска даје Србији за подизање енергетске ефикасности и развој енергетског система, што доприноси квалитету живота у локалним самоуправама. "Сваки динар уложен у пројекте енергетске ефикасности се брзо враћа и представља једну од најбољих инвестиција", рекао је Антић и позвао локалне самоуправе да енергетску ефикасност ставе у врх приоритета и оспособе људе да раде добре пројекте којима ће конкурисати за помоћ из државног Фонда за енергетску ефикасност али и за друге донације. Амбасадор Швајцарске Филипом Геом је рекао да је та држава после Немачке други највећи донатор Србије у појектима у области енергетике. "Енергетска ефикасност је приоритет Швајцарске у подршци локалном развоју", казао је Геом и потврдио да ће Швајцарска наставити да даје донације за унапређење енегетске ефикасности у градовима и општинама у Србији.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< март 2017 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31