gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 20.08.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ У АНТАЛИЈИ: СРБИЈА НЕЋЕ БИТИ ДЕО НИКАКВЕ КОАЛИЦИЈЕ ПРОТИВ ТУРСКЕ

БЕОГРАД, 19. августа 2018. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у Анталији, где је данас свечано отворен конзулат Србије, да је Србија поуздан и искрен пријатељ Турске и да никада неће бити део "коалиције оних који желе да раде против" те земље. У присуству министара спољних послова Србије и Турске, Ивице Дачића и Мевлута Чавушоглуа, данас је у Анталији отворен конзулат Србије на челу са почасним конзулом Фикретом Озтурком. Свечаном отварању конзулата Србије који се налази у хотелу "Регнум" са седам звездица у Белеку, у непосредној близини анталијског аеродрома, присуствовале су бројне званице из анталијске провинције, наведено је у саопштењу српског Министарства спољних послова (МСП). Србија никада неће бити део никакве коалиције оних који желе да раде против Турске, укључујући и неке од ових организација које се налазе у земљама у нашем региону и Србија никада неће пружати уточиште некоме ко би се борио против турских интереса, турске државе и наших турских пријатеља", изјавио је Дачић на конференцији за новинаре после свечаног отварања конзулата, пренела је Анадолија. Дачић је рекао да је број туриста из једне у другу земљу у сталном порасту, да је у Србији прошле године забележено скоро 100.000 туриста из Турске, као и да је 140.000 српских држављана посетило Турску. "Мислим да можемо да радимо још много више. Наше две земље су укинуле визе. То је један од највиших степена пријатељства између земаља", казао је Дачић. Дачић је рекао и да у Турској постоји велики број грађана који имају порекло из Србије, као и да у Србији постоји одређени број "Турака, али и муслиманског становништва, било да се они зову Бошњаци или муслимани". МСП наводи да су министри спољних послова Србије и Турске разговарали о билатералној сарадњи и регионалним питањима и да је заједнички оцењено да су билатерални односи на завидном нивоу. Поновљено је и да је економска сарадња последично доживела свој успон и сада трговинска размена износи милијарду долара на годишњем нивоу, а циљ је подићи је у најскорије време на три милијарде. Оцењено је да Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања, као и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обе државе на међународном плану, пише у саопштењу после састанка. Додаје се да су борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња у области инвестиција, само нека од поља на којима ће се продубљивати даља сарадња. Дачић је поновио да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске, а обострано је потврђено да пријатељство Србије и Турске представља заједничко улагање у будуће нараштаје те две земље.

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА И ТУРСКА ЗАЈЕДНО ПРОТИВ НАЈВЕЋИХ БЕЗБЕДНОСНИХ ИЗАЗОВА

БЕОГРАД, 19. августа 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић разговарао је данас у Анкари са министром унутрашњих послова Турске Сулејманом Сојлуом и том приликом поручио да ће две полиције заједничким деловањем у борби против највећих безбедносних изазова данашњице осигурати максималну сигурност грађана. "Два министарства се труде да својим деловањем у борби против организованог криминала и борби против тероризма осигурају максималну безбедност. Такође, у мигрантској кризи имамо сталну и добру сарадњу са Турском, која ће допринети да наше две земље лакше поднесу мигрантску кризу", рекао је Стефановић. Како се наводи у саопштењу МУП Србије, Стефановић и Сојлу су разговарали о конкретним начинима унапређења сарадње српске и турске полиције, обуци и њиховој едукацији.

ЂОРЂЕВИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 104. ГОДИШЊИЦЕ ЦЕРСКЕ БИТКЕ

БЕОГРАД, 19. августа 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положио је данас венац код спомен-комплекса "Церска битка" у Текеришу код Лознице, поводом обележавања 104. годишњице те битке. У саопштењу се наводи да су венце том приликом положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Лознице, Шапца, општине Крупањ и представници других удружења грађана. Ђорђевић је данас оценио да је потребно да грађани Србије "поседују свест да ће њихов живот и рад бити уграђени у будућност Србије" и да, како се данас буду односили према држави, "такав ће сутра живот имати деца која ће живети у њој". "Како будемо поштовали сами себе, тако ће нас поштовати и други. Али, пре свега морамо знати да свако од нас појединачно чини Србију, да је држава колективитет, а не апстрактни појам који нема везе или је у сукобу са индивидуалитетом грађана. И због тога свако од нас појединачно себи мора дати добар одговор на то због чега данас живи, барем једнако добар као што је разлог који су себи давали наши стари када су добровољно кретали у смрт", навео је Ђорђевић.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< август 2018 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31