gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 23.08.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ДА ВУЧИЋ СУТРА РАЗГОВАРА СА ЗАЕВИМ

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да очекује да ће председник Србије Александар Вучић сутра разговарати са македонским премијером Зораном Заевим и да не постоји опасност од прекидања дипломатских односа Србије и Македоније. "Ми идемо у правцу смиривања, следеће недеље ћемо вратити део особља. Наша амбасадорка ће се вратити вероватно у септембру. Очекујем да ће се Вучић сутра чути телефеном са премијером Заевим и ја ћу разговарати са својим колегом (Николом) Димитровим", рекао је Дачић за телевизију Пинк. Он је казао да ће на скупу премијера у Албанији током предстојећег викенда председница Владе Србије Ана Брнабић имати прилику да се види са Заевим. Дачић је казао и да српска страна жели нормализацију односа и спуштаје тензија и да Србија не ради ништа против Македоније. "Неће бити лако ни властима у Македонији да знају да ми знамо за све то што се дешавало, а у шта је укључен страни фактор. Ми знамо све шта су одлучили, шта раде и шта ће радити", рекао је Дачић.

ВУЧИЋ И КИФ РАЗГОВАРАЛИ О БИЛАТЕРАЛНИМ И РЕГИОНАЛНИМ ПИТАЊИМА

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Велике Британије Денисом Кифом о билатералним и регионалним питањима, а разговарало се и о припремама за предстојећи Самит о Западном Балкану, чији ће домаћин наредне године бити Велика Британија.  Како се наводи у саопштењу, Вучић је нагласио да је Велика Британија за Србију веома важна због заједничких интереса у будућности и значајне помоћи и подршке коју пружа Србији. Вучић је изразио задовољство фискалном консолидацијом и суфицитом у буџету, јер је то резултат тешких мера које су спроведене у претходном периоду а саговорници су оценили и да је стање српске економије задовољавајуће, упркос проблемима који су настали након елементарних непогода. Киф је рекао да Велика Британија жели да има позитивну улогу у региону и најавио скори долазак британских званичника, међу којима и долазак сталног подсекретара Министарства спољних послова Велике Британије и две британске парламентарне делегације.

ВУЧИЋ И АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ О УНУТРАШЊЕМ ДИЈАЛОГУ О КОСОВУ

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић је данас у разговору са амбасадором Немачке Акселом Дитманом у Београду рекао да ће Балкан имати бољу будућност ако се успоставе бољи српско-албански односи. Како је саопштено из кабинета председника Србије, Вучић је истакао важност унутрашњег дијалога о Косову и наставка дијалога са Приштином у циљу успостављања дугорочног мира у региону. "Уколико успемо да успоставимо боље српско-албанске односе, овај регион имаће бољу будућност", казао је Вучић. Амбасадор Дитман је рекао да је "позив на унутрашњи дијалог озбиљан и одговоран потез". Како се наводи, тема разговора била је и економска ситуација у Србији. "Фискална консолидација је успешно спроведена, а суфицит на данашњи дан износи 670 милиона евра", наводи се у саопшењу. Двојица саговорника позитивно су оценила све веће присуство немачких компанија у Србији, а амбасадор Дитман је предложио отварање катедре за германистику на Филозофском факултету у Нишу јер ће то помоћи образовању нових кадрова за потребе немачких компанија. Тема састанка била је и владавина права, успостављање институција и њихов бољи рад, као и европски пут Србије, пише у саопштењу.

ВУЧИЋ И АМБАСАДОР УАЕ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са амбасадором Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Џумом Рашидом Сејфом Заједом ал Дахеријем о заједничким пројектима Србије и УАЕ. Амбасадор ал Дахери уручио је Вучићу писмо принца престолонаследника Абу Дабија шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана и том приликом нагласио да ће током свог мандата у Србији радити на даљем унапређењу односа двеју земаља, саопштило је Председништво. Он је изразио посебно задовољство напретком пројекта Београд на води, који је, како је навео, постао симбол Београда. Председник Вучић рекао је да је поносан на заједничке пројекте у Београду и другим деловима Србије. Како је саопштено, он је посету принца престолонаследника Абу Дабија шеика Мохамеда бин Заједа Београду у јуну ове године оценио као веома важну за развој билатералних односа.

БРНАБИЋ СА ТУРСКИМ МИНИСТРОМ ФАКИБАБОМ О САРАДЊИ

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар хране, пољопривреде и сточарства Турске Ахмет Ешреф Факибаба разговарали су данас у Београду о унапређењу сарадње две земље у свим областима од заједничког интереса, саопштено је из Владе Србије. Факибаба је током састанка истакао да је Србија кључна земља за стабилност и даљи економски развој свих земаља региона. Он је нагласио да је данас имао изузетно успешне састанке и да верује да је сарадња две државе, након данашњег Форума, отишла корак напред када је реч о производњи пољопривредних производа. Факибаба је истакао да би "две земље могле да остваре сарадњу када је реч о извозу на трећа тржишта, и додао да је Србија за Турску важна економска дестинација и велики пријатељ". Брнабић је, како се саопштењу наводи, нагласила да Србија има велики пољопривредни потенцијал чије могућности могу боље да се искористе "интензивнијом употребом савремене технологије и унапређењем продуктивности производње". Она је објаснила да је неопходно фокусирати се на извоз производа са "вишим степеном обраде, уместо на извоз сировина". Премијерка Србије исказала је задовољство што на Турско-српском пољопривредном бизнис форуму у Београду учествује више од 150 привредника из око 90 турских компанија које се баве широким спектром делатности, од производње прехрамбених и ветеринарских производа, до пољопривредне механизације. "То показује снажну заинтересованост турских привредника за сарадњу са пољопривредницима из Србије и Влада Србије ће радити на томе да се та сарадња интензивира", рекла је Брнабић. Она је казала и да постоји велики потенцијал да се повећа вредност трговине пољопривредно-прехрамбеним производима између Србије и Турске која је у последњих пет година износила скоро 70 милиона долара.

ДРЖАВЉАНИМА ИНДИЈЕ И ИРАНА ВИШЕ НИСУ ПОТРЕБНЕ ВИЗЕ ЗА СРБИЈУ

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Влада Србије донела је данас одлуку о укидању виза држављанима Индије и Ирана. Како се наводи у саопштењу са седнице Владе Србије одлука ће омогућити долазак потенцијалних инвеститора, "како би се створио повољнији пословни амбијент, а билатерални односи са овим земљама подигли на виши ниво". У саопштењу се додаје да ће бити омогућен несметан долазак туриста из Индије и Ирана у Србију.

СТЕФАНОВИЋ И АМБАСАДОР АРГЕНТИНЕ О САРАДЊИ У БОРБИ ПРОТИВ КРИМИНАЛА

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и амбасадор Аргентине Рикардо Фернандо Фернандес констатовали су данас у Београду да постоји могућност за унапређење сарадње у борби против организованог криминала. Саговорници су са сагласили да се то нарочито односи на област борбе против трговине дрогом, трговине људима и високотехнолошког криминала, саоштило је Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије. Разговарали су и о спровођењу Меморандума о разумевању МУП-а Србије и Министарства правде, безбедности и људских права Аргентине, наводи се у саопштењу.

ПКС: ЈАЧАЊЕ ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И РЕГИОНА СА АФРИЧКИМ ЗЕМЉАМА

БЕОГРАД, 22. августа 2017. (Бета) - Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж  и оснивач и генерални секретар Српско-афричког инвестиционог форума – САИФ Золани Мкива потписали су уговор о пословној сарадњи са циљем унапређења заједничких активности и јачања привредних веза Србије и региона са Јужноафричком Републиком (ЈАР) и Афричком унијом, саопштила је данас ПКС. Како се наводи, сарадња две пословне асоцијације значајно ће допринети припреми и организацији пословног форума у октобру у Београду, који ће окупити званичнике и пословне лидере из ЈАР. "Пре неколико месеци почели смо разговоре о организацији великог пословног форума у Србији који не би био једнократни догађај већ путоказ за дуготрајну промоцију пословних веза између Србије и ЈАР, али и других земаља из оба региона. Дефинисали смо концепт и основне смернице догађаја и очекујем да ће форум подржати привредне коморе и компаније како региона западног Балкана, тако и источне и централне Европе - Чешке, Словачке, Пољске и Мађарске", рекао је Чадеж после потписивања споразума. Заједничке активности ПКС И САИФ, како је нагласио председник ПКС, треба да унапреде инвестициону сарадњу, трансфер технологија и знања из Србије и региона у Африку, повећају извоза на афричко тржиште, као и пласман робе, преко Србије, на трећа тржишта. Мкива је подсетио је на добре историјске и пријатељске везе које, како је нагласио, треба ојачати квалитетном економском сарадњом. "Желимо да привреда још чвршће повезује два региона, а уговор између ПКС и САИФ даће нову динамику у нашим односима и сарадњи пословних заједница", рекао је Мкива. Оснивач САИФ-а је указао да је велики потенцијал за сарадњу Србије и региона са земљама афричког континента у сектору пољопривреде, инвестиција у некретнине, инфраструктуру, размени технологија и знања, услуга и производа, наменској индустрији, туризму.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< август 2017 >
по ут ср че пе су не
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31