gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 24.04.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ АМБАСАДОРИМА САД: ИЗЈАВЕ РАМЕ, ТАЧИЈА И МУСЛИЈУА СУ ОПАСНЕ, А НЕ НЕОПРЕЗНЕ

БЕОГРАД, 21. април 2017. (Бета) - Потпредседник Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић је данас, поводом изјава амбасадора САД у Београду, Приштини и Тирани, изјавио да су опасне изјаве премијера Албаније Едија Раме, председника Косова Хашима Тачија и председника Скупштине општине Бујановац Јонуза Муслијуа о уједињењу свих Албанаца и "стварању Велике Албаније", а не да су те изјаве "неопрезне" или "не баш пажљиве", како кажу амбасадори.Те изјаве су "опасне по мир и стабилност Балкана и Европе", пише у саопштењу Министарства иностраних послова Србије. "Да ли би амбасадори тако благо реаговали‎ да је споменуто Скопље, грчки Епир или црногорски Улцињ, као што је Муслију српски Ниш ставио у границе Велике Албаније? Сигурно би оштрије реаговали - као да је удар на Србију нешто што се може толерисати", оценио је Дачић. "Све док се такве изјаве јасно не означе као претња миру у региону, Албанци ће наставити са провокацијама, као што данас Муслију наставља с причом да је време за уједињење, чиме би требало да се позабави тужилаштво, јер нигде на свету није дозвољено позивање на нарушавање територијалног интегритета једне земље", указао је вицепремијер. Дачић је рекао да то "неће моћи ни у Србији, јер то што је Србија уздржана у реакцијама и што жели да игра конструктивну улогу у региону, не значи да је Србија слаба. Напротив, то је одраз наше снаге и посвећености миру". "Једно је сигурно, такве изјаве нису неопрезне, оне су одраз јасне платформе свих Албанаца о Великој Албанији. Јуче Косово, данас Ниш, сутра Скопље, И тако даље", пипе у саопштењу. "Немојте бити неопрезни, Ваше екселенције, да то не увидите на време, док још није касно", поручио је Дачић амбасадорима САД.

ДАЧИЋ С ЈУЖНОКОРЕЈСКИМ ЗВАНИЧНИКОМ О САРАДЊИ У МЕЂУНАРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

БЕОГРАД, 21. април 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је данас са јужнокорејским званичником Ли Ен Јонгом о унапређењу билатералних односа и сарадњи у оквиру међународних организација, са посебним фокусом на Унеско. Делегације Србије и Јужне Кореје, на чијем је челу Ли Ен Јонг, генерални директор Бироа за сарадњу у области културе у Министарству иностраних послова Јужне Кореје, одржале су данас, на иницијативу Јужне Кореје, први састанак о сарадњи у области културе, образовања, омладине и спорта. Министарство спољних послова је саопштило да је састанак био прилика да се размотре облици сарадње на основу постојећег споразума у поменутим областима, као и за договор о сачињавању програма сарадње у области културе, образовања, омладине и спорта за период од 2018. до 2021. године. Тема састанка било је и обележавање 30 година од успостављања дипломатских односа две земље, 2019. године.

ВУЧИЋ: СВИ НА БАЛКАНУ ТРЕБА ДА СЕ ПОКАЈУ, А ПОСЕБНО ОНИ У ЧИЈЕ ИМЕ СЕ ДЕСИО ЈАСЕНОВАЦ

БАЊА ЛУКА, 23. април 2017. (Бета) - Премијер и новоизабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на комеморацији у Доњој Градини, у БИХ, да су сви народи на Балкану дужни да се покају и постиде, а посебно су то дужни они "у чије име и за чију корист" су почињени злочини у Јасеновцу и другим усташким логорима. "Дужни су, јер већи злочин од државног не постоји, дужни су јер им је Јасеновац био мали, недовољно продуктиван и зато што су им јаме у које су нас бацали, биле плитке. Хтели су много више, да Срба у Хрватској и Босни једноставно више нема", истако је Вучић на комеморацији поводом Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац. Он је казао да у Хрватској "и данас постоје они који желе да у њој нема Срба" и њихових културних, верских и осталих обележја, додавши да Србија жели и мора са сарађује "с нормалном Хрватском", у којој људе неће гледати по томе да ли су други и другачији. "Можеш да заобиђеш Јасеновац и Доњу Градини, можеш да окренеш главу кад поред њих пролазиш, можеш и дан-данас да качиш табле са усташким поздравима на њима, али не можеш да побегнеш од баналности тог зла, од његове обичности и просечности, и ниси постао бољи зато што огромног броја Срба више нема", казао је Вучић. Он је поновио Србија никада и никоме више неће дозволити да "Бљесак" и "Олују", додавши да Србија и РС такође треба да се суоче са властитим грешкама, са злом у којем су чињени злочини у име Срба. Премијер Србије истакао је да се треба супротставити свима онима који желе да мењају границе на Балкану, који би да праве "Велику Албанију" и неке друге државе, "не питајући остале, а поготово Србе, чију територију би да отму". "Наш посао је да их победимо политички, без рата, без сукоба. Наш посао је да целом свету објаснимо колико је важно бранити мир и слободу у овом делу света. На крају, ако на то будемо приморани, умећемо и само да сачувамо оно што је наше, не тражећи ништа што је туђе", упозорио је Вучић. Он је истакао да је због свега овога Србија и даље изложена нападима са разних страна, истичући да многи још покушавају да укину независност, суверенитет и право на живот Србији и могућност Србије да помогне Србима, ма где они живели. "Ми смо способни да опростимо, али поручујемо да су Срби ту и да ће остати овде и да никада нећемо бити просечни, банални и осредњи, јер народ који је овако клан и убијан, не може да буде обичан и зато што народ који се из те крви дигао тако нешто не може да заборави и тако слично никада и никоме ништа слично не може да направи", рекао је Вучић. По његовим речима, Срби су увек највише од свега волели слободу, јер за Србе ништа важније и прече од слободе нема.

ВУЧИЋ СА ЧЕПУРИНОМ О УЧЕШЋУ СРБИЈЕ НА САНКТПЕТЕРБУРШКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ

БЕОГРАД, 21. април 2017. (Бета) - Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Русије Александром Чепурином о припремама за представљање српске привреде на Санктпетербуршком међународном економском форуму. Чепурин и Вучић су се сагласили да ће учешће Србије на Санктпетрбуршком форуму, у својству земље-почасног госта, бити прилика да се могућности и резултати српске привреде на најбољи начин представе не само у Русији, већ и пред више од 12.000 учесника из око 130 земаља, саопштено је из владе. Они су такође изразили очекивање да ће представљање Србије у Санкт Петербургу допринети интензивирању српско-руске економске сарадње, али и свеукупним српско-руским односима у обостраном интересу и констатовали да се односи две земље добро развијају, додаје се у саопштењу.

ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ММФ У ВАШИНГТОНУ ПОХВАЛИО РАД ВЛАДЕ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 22. април 2017. (Бета) - Извршни директор Међународног Монетарног фонда (ММФ) Тао Занг похвалио је у Вашингтону вредан рад Владе Србије у напорима да ојача домаћу привреду и спроведе тешке реформе, саопштило је данас Министарство финансија Србије. Он је, на састанку са гувернером Народне банке Србије Јоргованком Табаковић и министром финансија Душаном Вујовић, казао да је намера ове финансијске институције да настави са пружањем интензивне подршке Влади Србије. "ММФ ће наставити да подржава Србију у будућим корацима у реформама који воде ка повећаном поверењу инвеститора и средњорочном потенцијалном расту који подржава Програм", истакао је Занг. Он је додао да је сарадња Владе Србије и ММФ-а успешна на свим пољима, а да исто очекује и у периоду који долази, наводи се у саопштењу. Тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ММФ и Светске банке, била је анализа постигнутих резултата у спровођењу мера које су договорене аранжманом из предострожности који је Србија потписала са ММФ. Табаковић је истакла да Србија може да послужи као добар пример земље у којој је забележено смањење и унутрашње и спољне неравнотеже уз убрзање раста на 2,8 одсто 2016, "док се ове и наредних година очекује његово даље убрзање". "У претходне три године инфлација се кретала на нивоу од око два одсто, инфлациона очекивања су током тог периода добро усидрена", рекла је гувернер НБС, наводи се у саопштењу. Она је рекла и да је "дефицит текућег рачуна додатно снижен у 2016 на 4,0 одсто бруто друштвеног производа (БДП) захваљујући снажном извозу роба и услуга из Србије и био је у потпуности покривен приливом по основу страних директних инвестиција које су достигле 5,5 одсто БДП", по чему се Србија "издвојила у региону". Гувернер НБС је додала да је од велике важности враћање поверења у локалну валуту и да је "динарска штедња три пута већа у односу на 2012. годину". Она је подсетила да је агенција Моодyс признала резултате које је Србија остварила управо на плану смањења неравнотежа и јачања економије због чега су у марту ове године повећали рејтинг. Вујовић је изразио уверавање да ће и у овој, последњој години Аранжмана из предострожности, Влада наставити са реализацијом задатака и оснаживањем домаћих финансија. Он је нагласио потребу уважавања реалних околности у планирању и спровођењу структурних реформи, истакавши да је важно да реформе буду спроведене у целини и на најбољи начин у односу на ефекте које имају на привредни раст, запосленост и буџет. "Поносан сам на резултате у смањењу дефицита опште државе које смо остварили у прошлој години а у овој години настављамо пођеднако успешно да пребацујемо циљеве постављене у буџету", истакао је Вујовић. Додао је и да су остварени суфицит у првом кварталу и очекиване уштеде од скоро пола милијарде евра у прва четири месеца "јасан сигнал инвеститорима да улажу у српску економију".

СТЕФАНОВИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ГРУПЕ БУНДЕСТАГА О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ

БЕОГРАД, 21. април 2017. (Бета) -  Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду с председником парламентарне групе пријатељства Немачке и југоисточне Европе Бундестага Стефаном Албанијем о мигрантској кризи и европским интеграцијама Србије. Стефановић и Албани сагласили су се, како се наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова, да је по питању илегалних миграција неопходно свеобухватно решење. Министар је захвалио Немачкој на подршци Србији на европском путу и истакао добру сарадњу два министарства унутрашњих послова. Албани је, како се наводи у саопштењу, рекао да је Србија препозната као лидер и фактор стабилности у региону. Током састанка разматране су и могућности техничке подршке и помоћи, коју би Немачка пружила Србији у циљу модернизације и јачања капацитета српског МУП-а.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< април 2017 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
25 26 27 28 29 30