gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 19. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Амбасадор Филиповић на састанку политичких директора министарстава спољних послова и одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље
+ larger fontnormal font- Smaller font
filipovic A5_video_sastВршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић учествовао је данас на састанку политичких директора министарстава спољних послова и одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који је путем видео линка организован од стране министарстава спољних послова и одбране Босне и Херцеговине, као овогодишњег председавајућег овој регионалној иницијативи.
Амбасадор Филиповић је учествовао на састанку заједно са вршиоцем дужности помоћника министра одбране за политику одбране Миланом Ранковићем.
 
На састанку је разматарана регионална сарадња са фокусом на пандемију COVID-19, као и улога Америчко-јадранске повеље у јачању регионалне сарадње.
 
Амбасадор Филиповић је информисао о активностима Србије у супротстављању пандемији COVID-19, указујући на значај међународне солидарности и узајамне подршке у суочавању са овим глобалним изазовом. Посебно је нагласио важност подршке и помоћи коју су међународни партнери пружили Србији у току трајања епидемије, али и изражене солидарности Србије која је пружила помоћ и подршку другим земљама, попут Италије и Босне и Херцеговине, као и доприноса на мултилатералном нивоу издвајајући средства за Светску здравствену организацију у активностима на сузбијању пандемије.
 
Вршилац дужности помоћника министра је говорио и о значају регионалне сарадње у циљу очувања регионалног мира и стабилности, као и ефикасног суочавања са савременим безбедносним изазовима и опредељености Србије да подноси низ иницијатива о снажнијој економској и другој повезаности регона, што ће доприносити јачању међусобно разумевања и поверења. Указао је да Србија као посматрач у Америчко-јадранској повељи пружа пуни допринос регионалној безбедности и сарадњи.
 
У свом излагању амбасадор Филиповић нагласио је опредељеност Србије за постизање компромисног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, кроз процес дијалог под окриљем ЕУ, уз очекивање пуне имплементације свих договора из дијалога без предузимања једностраних мера. Такође посебно је истакао кључну улогу мисије КФОР-а у Покрајини у складу са мандатом додељеним Резолуцијом СБ УН 1244.