gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 18. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Државни секретар Тончев у Бечу разговарао о мерама против актуелне пандемије и раду ДКП Србије у Аустрији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Poseta Becu DS ToncevДржавни секретар у Министарству спољних послова Ивица Тончев посетио је Амбасаду Републике Србије у Бечу како би се упознао са начином остваривања дипломатско-конзуларних обавеза током трајања привремених мера уведених због пандемије корона вируса и болести COVID-19, посебно се интересујући о ангажовању Амбасаде у циљу помоћи нашим држављанима у Републици Аустрији, погођеним пандемијом.

У разговорима вођеним у Бечу Тончев је истакао да би постепено ублажавање мера које је Влада Републике Аустрије донела почетком маја, требало искористити зарад подизања привредних активности на ниво који је остварен током прошле године. Посебно је указао да, и поред последица насталих привременим мерама, заједнички циљ остаје достизање прошлогодишње робне размене која је превазишла 1,2 милијарде евра.

Тончев се интересовао и за активности наших клубова и удружења у контексту актуелне епидемиолошке ситуације, те истакао важност њиховог даљег ангажовања у циљу неговања односа Срба из дијаспоре са матицом, као и очувања наше традиције и културе у Републици Аустрији.

Амбасадор Небојша Родић информисао је државног секретара о активностима Амбасаде за предстојеће парламентарне изборе, као и о чињеници да је Амбасада у Бечу прва добила сагласност за отварање једног бирачког места, као и да је од земље домаћина већ затражена сагласност за спровођење изборних радњи.

Државни секретар Тончев је у разговору са амбасадором Родићем детаљно упознат и са тим да Амбасада Републике Србије у Аустрији није прекидала свој рад ни један дан, већ да су сви запослени, у знатно повећаном обиму, извршавали своје радне обавезе доследно поштујући све епидемиолошке мере. Истовремено, Амбасада је све време била у контакту и са председницима српских клубова и удружења у Аустрији.

Боравак у Бечу државни секретар Тончев, који је задужен за надзор рада дипломатско-конзуларне мреже Републике Србије, искористио је да обиђе и Сталну мисију Републике Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама и том приликом се упознао са начином рада Мисије у ванредним околностима, изазваним актуелном пандемијом.

Државни секретар је разговарао са сталном представницом Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама у Бечу, амбасадорком Роксандом Нинчић, о нормализацији радног процеса Мисије након укидања ванредног стања у Србији, а у складу са здравственом ситуацијом, прописима и епидемиолошким мерама у Аустрији, и понудио сву неопходну помоћ Министарства спољних послова у даљој примени превентивних мера које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 након укидања ванредног стања.