gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
недеља, 17. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Србија хоће дијалог и мир, а не хегемонију над Црном Гором
+ larger fontnormal font- Smaller font
D"Србија је заинтересована само за мир и никаква хегемонија над Црном Гором је не интересује", поручио је данас први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одбацујући оптужбе црногорског Министарства спољних послова да се Србија меша у унутрашње ствари те земље.

"Велика је лаж да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе, напротив, Србија се стално јавно залаже за дијалог, мир и стабилност у Црној Гори, забринута за положај српског народа и СПЦ у Црној Гори, што је наше легитимно право по свим међународним конвенцијама", рекао је Дачић у изјави за Танјуг.

Он је навео да поводом "бестијалних" напада на Србију и њега лично од стране црногорског Министарства спољних послова, жели јасно да поручи: "Бестидно је и бесплодно плашење црногорског народа српским хегемонизмом".
Дачић указује и да ово није изговрио он, већ председник Мило Ђукановић, 1989. године када је долазио на власт.

"Што се тиче њихових оптужби на моју како кажу ратну прошлост, Милошевића и братоубилачког рата деведесетих, подсетићу их ако су заборавили, пре него што сам се ја појавио у високој политици они и њихове вође су већ били код Цавтата и Дубровника, они су на таласу Милошевићеве антибирократске револуције дошли на власт у Црној Гори говорећи тада да је Слободан Милошевић нешто најбоље што се могло десити Југославији и да су поносни што могу бити раме уз раме са њим у тим историјским тренуцима", наводи Дачић.

Он каже и да је њихова Народна скупштина изгласала да даје пуну подршку ЈНА, њихове вође су тада изјављивале да ће добити наметнути рат са усташама који врше геноцид над српским народом и да ће променити границе са Хрватском, као и да је поход на Дубровник сврсисходан и да је свако супротно становиште издајничко.

"Њихове вође су грмеле да се Kосово мора бранити свим средствима, као и да се поносе црногорском државношћу и српским пореклом", подсећа Дачић и додаје да је све то било пре него што се уопште и појавио у високој политици.

Он подсећа и да Срба у Црној Гори има више од 28 одсто и да је више од 70 одсто православних хришћана.

"Уосталом, то је у случају Србије један од услова и за улазак у ЕУ, па тако Хрватска, на пример, стално поставља питање, чак и ултимативно, положаја Хрвата у Србији, којих има 0,8 одсто", напомиње министар.
Он пита како то није мешање у унутрашње ствари Србије, а кад Србија постави питање положаја Срба у Црној Гори, "онда је то како кажу брутално мешање".

Дачић истиче да је Србија изразила забринутост за ситуацију у Црној Гори насталој после усвајања Закона о слободи вероисповести, који је донет супротно препорукама Венецијанске комисије, најавама отимања имовине СПЦ и хапшењем владике Јоаникија и других свештеника.

"Сматрамо да се само дијалогом отворена питања морају решавати, све друго може само изазивати по први пут у историји сукобе између братског црногорског и српског народа", поручује Дачић.

Он пита и ако су им сви грађани равноправни, како то да иако Срба има више од 28 одсто нема готово ниједног Србина у органима власти, за разлику од Србије где су руководеће структуре препуне људима пореклом из Црне Горе.

"И на крају, безобразно је да Србију Црна Гора оптужује за мешање у унутрашње ствари а Црна Гора се брутално умешала у унутрашње ствари Србије и нарушила њен територијални интегритет признајући Kосово, гласајући у Унеску да Пећка Патријаршија и Дечани постану косовска културна баштина", указује министар.
Пита и шта би на то рекао краљ Никола који је 1913. године на Цетињу рекао да су се храбре војске две српске краљевине братским загрљајем на Пљевљима, код Сјенице и на Ђаковици, објавиле целом свету да је српство на југоисточном Балкану ослобођено.

Тада су у састав Црне Горе ушли и Пећ, Ђаковица, Исток и Дечани, подсећа Дачић.

Поручио је црногорским властима да ће лако они са њим, јер је Србин из јужне Србије и да се питао никад са њима не би ни правио заједничку државу, али питао се, каже, унук краља Николе, рођен на Цетињу, полуцрногорац, Александар Kарађорђевић.

"Лако ћете ви са мном, гледајте шта ћете са својим народом, својим грађанима и својом црквом. Србија је заинтересована само за мир, никаква хегемонија над вама нас не интересује, али дошао је крај и ваше хегемоније у Београду", поручио је Дачић.