gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 15. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић на ванредном видео састанку чланица ЦЕИ
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
cei dacicПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић иступао је данас на ванредном видео састанку премијера држава чланица Централно-европске иницијативе.
 
Схватајући озбиљност размера пандемије, министар Дачић је изразио безрезервну подршку иницијативи Извршног секретаријата и Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу са којом је започет рад Радне групе Централно-европске иницијативе.
 
„Уједињени, делујући у духу солидарности и регионалне сарадње, верујем да ће наши напори донети конкретне резултате", навео је Дачић.
 
Шеф српске дипломатије је изразио захвалност Централно-европској иницијативи која је још једном иступила као вишедеценијски стуб сарадње нашег региона објавивши ванредни позив за пројекте који је, између осталог, намењен и микро, малим и средњим предузећима. Препознајући потребу за ублажавањем и спречавањем економских последица по наше друштво, министар Дачић је са задовољством истакао да је Република Србија спремна за сваку даљу меру када је у питању учвршћивање наших економских веза и продубљивање тржишта региона.
 
Дачић је подсетио да су Европска комисија и чланице Европске уније појединачно издвојиле значајна средства и донирале заштитну опрему Србији и региону, док је истовремено Србија помогла у репатријацији грађана Европске уније и упутила помоћ у заштитној опреми појединим чланицама Централно-европске иницијативе којима је она била изузетно потребна.
 
Министар спољних послова Ивица Дачић је током иступања истакао да не може да се не осврне на озбиљност ситуације у Црној Гори.
 
Шеф српске дипломатије је апеловао на мирно и прибрано поступање и решавање свих проблема дијалогом са Српском православном црквом и српским народом у Црној Гори. У свом обраћању Дачић је изнео да очекује да ће владика и свештенство бити пуштени у најкраћем временском периоду.
 
„Ово говорим без икакве жеље да се мешамo у унутрашње ствари Црне Горе већ искључиво у најбољем интересу и Црне Горе и Србије, односно братског црногoрског и српског народа, као и у интересу регионалне стабилности и сарадње", закључио је Дачић.

Преносимо иступање министра Ивице Дачића у целости:

„Поштовани господине Марковићу,
Поштовани генерални секретару Антонионе,
Уважене колеге,
Драги пријатељи,

Пре свега, дозволите ми да вас поздравим и изразим захвалност за организацију овог састанка који је показатељ заједничке посвећености нашем ЦЕИ региону у овим тешким временима. Република Србија препознаје значај и пружа своју подршку овом састанку на високом нивоу како бисмо заједничким снагама и синхронизованим индивидуалним активностима надјачали овај изазов и пребродили последице које ће неминовно утицати на животе наших грађана.
Здравствени системи наших држава подносе оптерећење без преседана, изазвано вирусом COVID-19 – глобалном претњом по јавно здравље. Схватајући озбиљност размера пандемије, желим да изразим безрезервну подршку иницијативи Извршног секретаријата и Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу којом је започет рад Радне групе Централно-европске иницијативе. Уједињени, делујући у духу солидарности и регионалне сарадње, верујем да ће наши напори донети конкретне резултате. Сада, више него икада, морамо уједињеним стратегијама, искуством и средствима победити до сада, вероватно, највећи изазов у 21. веку. Схватајући одговорност према својим грађанима чије је здравље наш приоритет, Република Србија се ухватила у коштац са епидемијом правовременим и ефикасним мерама. Број заражених на дневном нивоу је у константном опадању, док је смртност међу зараженима око два посто. Заједничким напорима и разменом искустава можемо боље бринути о нашим грађанима, нарочито о осетљивим групама.
Захвални смо Централно-европској иницијативи која је још једном иступила као вишедеценијски стуб сарадње нашег региона објавивши ванредни позив за пројекте који је, између осталог, намењен и микро, малим и средњим предузећима. Поздрављамо иницијативу за пружање подршке мањим предузећима и невладином сектору, који се сада налазе у изузетно тешкој ситуацији. Препознајући потребу за ублажавањем и спречавањем економских последица по наше друштво, са задовољством истичем да је Република Србија спремна за сваку даљу меру када је у питању учвршћивање наших економских веза и продубљивање тржишта региона. Наше владе имају обавезу да уложе све напоре за спречавање економске кризе која би могла имати далекосежне последице по наше привреде и грађане. Република Србија ће помоћи приватном сектору који се суочава са ризиком од неликвидности и несолвентности да смање очекиване губитке. Приоритет нам је здравље радника и стабилност привреде. Надам се да смо сагласни да, након стабилизовања здравствене ситуације, једино решење, у том смислу, представља релаксација мера како бисмо нашим грађанима обезбедили нормалан живот, али уз мере опреза које морају бити присутне и брижно поштоване. Србија већ чини кораке ка постепеном отварању граница, поштујући епидемиолошке препоруке. Почев од 1. јуна, отварамо границе за држављане Албаније, БиХ, Црне Горе, С. Македоније, што је, такође, у духу јачања поверења и сарадње у региону.
Драги пријатељи,
дозволите ми да закључим да се управо у оваквим временима сарадња доказује солидарношћу - помоћи ономе коме је најпотребније. Подсетићу вас да су Европска комисија и чланице ЕУ појединачно издвојила значајна средства и донирале заштитну опрему Србији и региону, док је истовремено Србија помогла у репатријацији грађана ЕУ и упутила помоћ у заштитној опреми појединим чланицама ЦЕИ којима је она била изузетно потребна. Посебно нам је било важно да учествујемо на донаторској конференцији коју је 4. маја организовала председница Европске комисије, када је Србија издвојила 2 милиона евра (милион за истраживања и проналажење вакцине и милион за Светску здравствену организацију).
На крају, са великом забринутошћу пратимо ситуацију у Црној Гори поводом хапшења владике и свештенства Српске православне цркве. Апелујемо на мирно и прибрано поступање и решавање свих проблема дијалогом са Српском православном црквом и српским народом у Црној Гори. Очекујемо да ће владика и свештенство бити пуштени у најкраћем временском периоду.
Ово говорим без икакве жеље да се мешамo у унутрашње ствари Црне Горе већ искључиво у најбољем интересу и Црне Горе и Србије, односно братског црногoрског и српског народа, као и у интересу регионалне стабилности и сарадње.

Хвала вам."