gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
субота, 09. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Обележен Дан победе уз поруку да се морамо одупрети ревизији историје
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic 9.maj 2020Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, министар без портфеља задужен за иновације у технолошки развој Ненад Поповић и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко, положили су данас цвеће на Спомен-плочу погинулим војницима Црвене армије на Тргу републике.

Цвеће су у име Града Београда положили и заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

На Тргу републике овим поводом постављена је историјска и документарна изложба посвећена ослобађању Источне Европе од нацизма у периоду од 1994 до 1945. године.

Министар Дачић је указао да је ово велики дан за Европу и Србију која је у оквиру бивше Југославије поднела велики терет, подсетивши да је Југославија била трећа, одмах после Пољске и Совјетског савеза по броју жртава у односу на број становника.

„Највећи део жртава су нажалост чинили Срби који су били изложени, не само страдањима од стране фашистичких сила, већ и од стране разних колаборационистичких режима који су успостављени на простору тадашње Југославије."

Министар је указао да је у свету видљив покушај релативизције и улоге појединих земаља и народа, али и појединих догађаја, па чак и негирање злочина који су почињени.

"Зато је наша обавеза да поштујемо сећање на ове дане, на Дан победе над фашизмом."

"Србија на својим плећима осетила кршење међународног права, бомбрадовање 1999.године било је обављено без одлуке Савета безбедности УН-а. Наша обавеза је да чувамо, не само традицију антифашизма и сећање на људе који су дали животе, већ да изградимо такав систем вредности који ће се базирати на антифашизму и друштво у којем неће бити могуће рушење демократије и насиље којег смо свесни да и данас постоји на политичкој сцени Србије", истакао је Дачић.

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић је казао да је 9. мај 1945. године један од најсјајнијих и најславнијих датума у историји човечанства.

"Тог дана раме уз раме српки, руски народ су заједно са другим народима извојевали победу. Сведоци смо покушаја ревизије историје. Томе морамо да се одупремо на сваки могући начин, један начин је ова изложба, а један је и марш Бесмртног пука. Наставићемо у годинама које су испред нас да са фотографијом неког од својих предака, ко је положио живот у тој борби, изађемо и са поносом покажемо целом свету од кога кога потичемо и за шта су се наши преци борили", нагласио је Селаковић.

Амбасадор Боцан Харченко честитао је 75. годишњицу од Дана победе, наводећи да је данас величанствен дан у којем има и поноса, среће, али и велике туге.

"Наше земље биле су заједно и дале највећи допринос у Другом светском рату уз помоћ и сарадњу са свезницима, али је водећа и кључна улога Совјетског Савеза у ослобођењу своје земље и Европе. Наша сарадња је данас веома присна када је реч о недопустивости ревизије и фалсификације историје. Ми смо били заједно у борбама и заједно смо сада да одбранимо историју, а за почетак најбољи догађај је управо изложба која је данас постављена на Тргу републике и која показује све. Свака слика сама говори да смо били заједно на правој страни историје", нагласио је амбасадор Харченко.