gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 07. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић и Годфри: Српско-америчка сарадња и солидарност током пандемије корона вируса јасан показатељ пријатељства и добрих билатералних односа
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-Godfri 7.majПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Ентонија Годфрија.

Током сусрета, министар Дачић је информисао америчког амбасадора да је Народна Скупштина на јучерашњој седници укинула ванредно стање у Републици Србији које је уведено 15. марта и да је наступила фаза попуштања мера које су донете у циљу спречавања ширења пандемије изазване корона вирусом.
Амбасадор Годрфри је похвалио активности Владе Србије које су предузете у борби против корона вируса истичући да Влада може бити поносна јер је мерама које је доносила успела да сачува људске животе.

Саговорници су се сагласили да српско-америчка сарадња у најкритичнијим периодима кризе представља јасан показатељ добрих билатералних односа, али и пријатељства српског и америчког народа. Подвучено је да солидарност, као универзална вредност, не сме бити заборављена ни у најтежим тренуцима и да су две земље то показале својим примерима у овој кризи.

Амбасадор Ентони Годфри је најавио нову помоћ САД у виду медицинске опреме која би посредством Светске здравствене организације ускоро требала да стигне у Србију. Похвалио је солидарност коју је Србија показала учешћем на донаторској конференцији, као и кроз помоћ коју је упутила региону.
Министар Дачић је истакао да је донирањем два милиона евра на конференцији „Глобални одговор на Коронавирус" Србија показала спремност да и у најтежим тренуцима пружи помоћ и другима. Министар је поновио да високо уважавамо помоћ коју је америчка страна упутила Републици Србији у борби против пандемије у виду тестова и опреме за рану детекцију корона вируса.

Амбасадор Ентони Годфри је током разговора представио Декларацију о принципима Међународне алијансе за верске слободе и позвао Републику Србију да се придружи овој иницијативи.