gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 04. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Предавање полазницима курса за више официре НАТО одбрамбеног колеџа у Риму
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic 4 majВршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић одржао је данас путем видео линка предавање – брифинг за полазнике курса за више официре НАТО одбрамбеног колеџа у Риму на тему спољне и безбедносне политике Републике Србије. На брифингу је учествовало 69 полазника овог курса у рангу пуковника, из 30 земаља чланица и партнера НАТО-а.

Амбасадор Филиповић је представио приоритете спољне и безбедносне политике Републике Србије са посебним акцентом на ситуацију на Косову и Метохији, која за Србију представља највећи политичко безбедносни изазов, наглашавајући да је од изузетне важности да се мандат КФОР-а у Покрајини оствари у пуном обиму, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, као и да се дијалог Београда и Приштине несметано одвија, уз реализацију договореног и без предузимања једностраних потеза.

Током брифинга в.д. помоћника министра је апострофирао политику војне неутралности Србије чије је суштина одсуство опредељења за приступање војним савезима у свету истовремено наглашавајући опредељење Србије да развија партнерску сарадњу са НАТО-ом, као и сарадњу са другим државама у свету, у циљу заштите и остварења националних интереса Србије и доприноса миру, безбедности и стабилности, пре свега у региону.

Aмбасадор Филиповић је изразио саучешће породицама жртава пандемије COVID 19 из земаља учесника овог курса и исказао уверење да ови тренуци, где смо сви изложени овом непредвидивом изазову каква је наведена пандемија, снажно нас упућују на заједничко деловање и међусобну солидарност, пошто је то једини начин где сви заједно можемо превладали ову тешку ситуацију, која је показала да нема границе у свету. Захвалио је и међународним партнерима који су Србији упутили помоћ и подршку у сузбијању пандемије COVID 19 и указао да је и Србија пружила помоћ и подршку другима у региону и Европи као израз међусобне солидарности.

Истог дана предавања – брифинге путем видео линка за полазнике курса НАТО одбрамбеног колеџа одржали су вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Милан Ранковић и народни посланици Драган Шормаз, шеф делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО-а и Жарко Мићин, заменик члана ове делегације.