gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 25. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Удруженим снагама са правим пријатељима у борби против невидљивог непријатеља
+ larger fontnormal font- Smaller font
IVICA DAIПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић приликом данашњег гостовања на Happy TV исказао је захвалност на указаној помоћи од стране ЕУ која је Републици Србији донирала седам милиона евра помоћи.

Он је истакао да висину донације не треба карактерисати као малу, већ је потребно размишљати о томе да проблеме које имамо делимо сви заједно у борби против Covid-19.
"Ми се нисмо жалили да немамо новац, него што не можемо да купимо опрему. Они су донели одлуку да нико без посебне дозволе не може да извезе медицинску опрему. Зашто су земље кандидати за чланство на листи где не сме да се извози", упитао је Дачић.

Шеф српске дипломатије са великим поносом истакао је да постоји пријатељски однос неких других земаља, које су се показале као постојани пријатељи.
"Нема ту никакве политизације, ово је реалан живот, борба да се преживи", рекао је Дачић.

Говорећи о искреном пријатељству и добрим дипломатским односима, али и о значају истих, осврнуо се и на његов боравак у Kини за време епидемије Covid-19 у тој земљи, рекавши да је тај народ дисциплинован.
Указао је да је он схватио ситуацију на време, и да су га тада напали медији да је наводно увредио Kину када је отказао посету, наводећи да ће морати у карантин, када се у складу са тим нашалио. Тада, како је рекао, многи у Србији су са ноншаланцијом гледали на ситуацију у Kини. Указао је да данас у Kину не може да оде ниједан странац, а да не оде у карантин.
Навео је и то да када је он био речено му је да је епидемија била на врхунцу и почетку краја.

Kао први министар спољних послова и први председник партије који је посетио Народну Републику Кину од избијања епидемије Covid-19 имао је прилику да увиди приступ проблему који је задесио сада читав свет - а то је планска организација живота, у којој се знало колико људи из фабрике иде на посао, а колико мора да остане код куће.

Министар Дачић поздравио је све грађане говорећи о томе да је у овим тешким временима најважније остати ведрог духа.