gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 10. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Билатералне консултације у области безбедносне и одбрамбене политике између Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konsultacije UK_RSНа позив британске стране у Лондону су 9. и 10 марта 2020. године одржане билатералне консултације министарства спољних послова и одбране две земље у области безбедносне и одбрамбене политике.
 
Делегацију Републике Србије су предводили амбасадор Бранимир Филиповић вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику и Милан Ранковић вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране, док су британску страну предводили Ендрју Пејџ, директор Дирекције за Западни Балкан у Форин офису и Николас Гур, директор за међународну безбедносну политику у британском Министарству одбране. У консултацијама су учествовале и амбасадорка Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић и британска амбасадорка у Београду Шан Мекдауел, а делу разговора прикључили су се Ангус Лапсли, генерални директор за стратегију и међународне послове у Министарству одбране и Џајлс Портман, директор за ЕУ у Форин офису.
 
У конструктивној атмосфери размењена су мишљења о широком спектру тема од заједничког интереса, са фокусом на могућностима даљег унапређења билатералних односа у области безбедносне и одбрамбене политике две земље, али и других аспеката билатералне сарадње, заштите животне средине и подршке Републици Србије у процесу ЕУ интеграција. Посебна пажња посвећена је ситуацији у региону Западног Балкана, иницијативама за дубље регионално повезивање, те дијалогу Београда и Приштине.
 
Домаћини консултација су, том приликом, информисали о британским спољнополитичким приоритетима након Брегзита, као и о припремама за Самит УН о Климатским променама (COP26) који ће се новембра 2020. одржати у Глазгову. Делегација Републике Србије је детаљно презентовала својим саговорницима спољнополитичке приоритете Републике Србије, са акцентом на процес евроинтеграција, ситуацији у региону Западног Балкана, посебно ситуацији на Косову и Метохији и улози међународног безбедносног присуства у Покрајини, као и актуелном стању дијалога Београда и Приштине за чији наставак је императив укидање дискриминаторских такси на робу из Србије и БиХ, које је једнострано увела Приштина пре годину и по дана.