gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 04. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Отворен годишњи састанак регионалне управљачке групе за стрељачко и лако наоружање
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic SEESACВршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић отворио је Годишњи састанак регионалне управљачке групе за стрељачко и лако наоружање, заједно са проф. др Тањом Мишчевић, заменицом генералног секретара Регионалног савета за сарадњу (RCC) Франсин Пикап, шефицом Канцеларије UNDP у Београду Гердом Трогерманом, директором регионалног UNDP центра у Истанбулу и Марчелом Репицијем из Делегације ЕУ у Београду.

Амбасадор Филиповић је указао да активности земаља у региону и сарадња са SEESAC додатно потврђују како се заједничкoм посвећеношћу може успешно супротстављати савременим изазовима. Напоменуо је да је интензивирање регионалног дијалога, јачање транспарентности и институционалних капацитета од посебног значаја у контексту европских интеграција, имајући у виду да се од држава кандидата за чланство у ЕУ очекује да испуне одређене стандарде у свим областима, па тако и када је реч о контроли стрељачког и лаког наоружања. Сумирао је мере које Србија предузима у области контроле промета и спречавања злоупотреба стрељачког и лаког наоружања, указујући да је Србија од самог почетка снажно подржала немачко-француску иницијативу у овој области, као и све активности које SEESAC предузима последњих готово 20 година. Посебно је указао да Србија последњих година заузима првих пет места када се ради о транспарентности извоза ове врсте наоружања, према годишњим истраживањима престижне женевске агенције Small Arms Survey.

Сaстанак који се последњих година одржава у Београду представља прилику да се размотре досадашње активности Центра за мало и лако наоружање у југоисточној и источној Европи (SEESAC), као и планови за текућу годину, национални приоритети на Западном Балкану у овој области и планови конкретних активности.