gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 27. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Државни секретар Стевановић учествовао на 43. заседању Савета за људска права Уједињених нација у Женеви
+ larger fontnormal font- Smaller font
Izlaganje DS_na_43._zasedanju_Saveta_UN_za_ljudska_pravaДржавни секретар Министарства спољних послова Немања Стевановић учествовао је 26. фебруара 2020. године на сегменту за високе званичнике који се одржава у оквиру 43. заседања Савета за људска права Уједињених нација у Женеви.
 
У обраћању високим званицама држава и међународних организација, државни секретар Стевановић је изразио подршку Републике Србије мандату Савета за људска права УН-а као најважнијем међународном телу за заштиту и промоцију људских права. Истакао је посвећеност Републике Србије универзалним вредностима и поштовању стандарда из међународних уговора о људским правима, као и добру сарадњу Републике Србије са међународним механизмима за заштиту људских права.
Стевановић је позвао на поштовање међународних норми за верска права и слободе, као и на поштовање аутономије верских заједница и легитимних права српског становништва у Црној Гори. Указао је на забрињавајуће стање права Срба и не-албанског становништва на Косову и Метохији и упутио позив међународној заједници за примену мандата УНМИК-а у области људских права.

Државни секретар Стевановић је на маргинама заседања имао билатералне сусрете са министрима спољних послова Молдавије и Нигерије и замеником министра спољних послова Словеније, као и са генералним директором Канцеларије УН-а у Женеви.

У разговору са министром спољних послова Молдавије Аурелију Чокојом, обострано су истакнути одлични билатерални односи, уз оцену да има простора да се повећа економска сарадња. Договорено је да се у наредном периоду организује састанак привредних комора две земље. Молдавска страна је изразила и интерес у вези са искуствима Србије у погледу процеса приступања Европској унији.

На састанку са министром спољних послова Нигерије Џефри Онјеамом потврђени су пријатељски односи две земље који у континуитету трају још од времена бивше Југославије када је Београд пружао подршку нигеријском народу на плану деколонизације и борбе за независност. Утврђени су потенцијали за економску сарадњу и договорено да се у наредном периоду организује сусрет на највишем нивоу, ради конкретизације идеја.

У разговору са замеником министра спољних послова Словеније Матеј Марном, обострано је потврђена одлична билатерална сарадња, посебно на економском плану, уз оцену да ће се овакав тренд наставити. Државни секретар Стевановић захвалио је на подршци коју Словенија пружа Србији на путу ка чланству у Европској унији.

На састанку са Татјаном Валовајом, генералним директором Канцеларије УН-а у Женеви, државни секретар је информисао о примени стандарда УН-а на плану људских права у Србији, посебно у вези са положајем националних мањина. Скренуо је и пажњу на веома лош положај Срба и других неалбанаца на КиМ. Татјана Валоваја је позвала Србију да се укључи у бројне иницијативе које УН организују на плану промоције толеранције, мира и стабилности, посебно на плану испуњавања Циљева одрживог развоја и иницијативе "Будућност какву желимо".