gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 19. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава министра Дачића у вези са евакуацијом наших држављана са брода "Diamond Princess"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Slika 2Министарство спољних послова упознало је двоје српских држављана, путника на броду "Diamond Princess", са могућношћу евакуације специјалним летом организованом од стране Италије, као и условима и начину под којим би ова евакуација била организована. И поред тога, српски држављани, донели су одлуку да се у Републику Србију, након окончања карантина, врате комерцијалним летом у свом аранжману и уз помоћ компаније Princess Cruises. Ово двоје путника још увек чека резултате медицинских тестова.

Када је реч о 12 држављана Србије – чланова посаде на броду "Diamond Princess", петоро је и даље у изолацији, а двоје њих који су раније тестирани на корона вирус добили су потврду да су негативни. Без обзира на то што међу њима нема заражених корона вирусом, и даље стоји одлука управе брода од 18. фебруара, да ће свим члановима посаде бити продужен карантин за додатних 14 дана, а пошто сви путници напусте брод.

Према последњим подацима Министарства здравља Јапана, од укупно 2.404 тестираних особа на броду "Diamond Princess", до сада је регистровано 542 позитивних, од чега је 254 асимптоматична случајева.

Компанија Princess Cruises, је 18. фебруара свим путницима на броду дистрибуирала информације о специјалним летовима организованим од појединих држава у циљу репатријације њихових грађана, међу којима је и Италија која је понудила могућност евакуације наших држављана. Том приликом им је скренута пажња да ће само они путници за које је потврђено да нису заражени корона вирусом моћи да се искрцају, те да ће свако ко је негативно тестиран добити документ Службе за карантин Јокохаме, којим им се дозвољава искрцавање и који садржи резултат последњег теста. Истовремено, свим путницима је наглашено да нема гаранција да овај документ буде прихваћен од стране комерцијалних авио компанија. С тим у вези, сви путници који не буду искористили могућност евакуације неким од специјалних летова, компанија ће обезбедити смештај у посебном хотелу до трансфера на одабрани комерцијални лет.

Јапански медији преносе да се искрцавање првих 500 путника може очекивати већ током данашњег дана, те да је окончање искрцавања преосталих путника планирано закључно са 21. фебруаром.

Амбасада Србије у Токију ће наставити да прати ситуацију на броду "Diamond Princess", те пружати сву потребну подршку српским држављанима (како путницима тако и члановима посаде), као и држављанину Црне Горе који је такође један од чланова посаде овог брода.