gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 18. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић примио држављане Србије који су након карантина у Француској дошли у Србију
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_srbi_iz_francuskeПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас држављане Републике Србије, који су захваљујући активностима Министарства спољних послова и Амбасаде Србије у Пекингу евакуисани из кинеског Вухана због епидемије корона вируса.

Министар Дачић је истакао да је то била компликована операција, која је урађена у сарадњи са француским властима и службама Европске уније, додавши да је од шест држављана Србије у Вухану њих четворо пристало на евакуацију француским авионом.

Они су провели 14 дана у карантину на југу Француске, у недељу увече су се вратили у Србију и потпуно су здрави.

Говорећи о 14 српских и једном црногорском држављанину који се, заједно са 3.700 путника на једном крузеру, налазе у карантину, министар Дачић је нагласио да су 12 од њих чланови посаде. Двоје путника, уколико контролни резултати буду у реду, могли би да буду ускоро евакуисани, најверованије новим француским авионом, а за чланове посаде, како је нагласио, карантин почиње тек када буду евакуисани сви
путници.

Шеф српске дипломатије је истакао да је најважније да за сада ниједан грађанин Србије није заражен корона вирусом, а најавио је да ће Министарство спољних послова, у сарадњи са Министарством здравља, наставити са акцијом збрињавања наших грађана са подручја угрожених епидемијом корона вируса.

Тројица од четворице евакуисаних држављана Србије, нагласили су да ће се вратити у Кину када се ситуација смири.

Држављани Србије Александар Калаба, Стефан Војнић и Душан Ђелић захвалили су Амбасади Србије у Пекингу и Министарству спољних послова на помоћи у евакуацији из Вухана, на коју су се одлучили када их је Амбасада контактирала. Истакли су и да ће се вратити у Кину када се ситуација смири.