gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 12. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење Министарства спољних послова
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspПрема званичним информацијама јапанских власти, на броду Diamond Princess, који је од 05.02. 2020. године у двонедељном карантину, а на коме се налази 14 држављана Републике Србије и један држављанин Црне Горе, потврђени су нови случајеви позитивно тестираних на корона вирус, чиме је укупан број позитивно тестираних случајева 174 (од укупно 492 тестираних).

Међу нових 39 позитивно тестираних (од чега је 29 путника и 10 чланова посаде), по први пут је позитивно тестиран један тинејџер, с обзиром да су пацијенти који су у болници у критичном стању – четворица њих, у шездесетим и седамдесетим годинама.

Од 14 држављанина Републике Србије на овом броду, један од чланова посаде пријавио је управи брода да је био у контакту са особом која је позитивно тестирана на корона вирус и последњих три дана се налази у изолацији. За сада овај члан посаде још увек није тестиран, а Амбасада Републике Србије је званично затражила од компанија Princess Cruises и Carnival Australia, као и Министарства спољних послова Јапана да тест буде урађен што пре.

Када је реч о осталим нашим држављанима, Амбасада је у контакту са њима и има информације да се сви осећају добро.
На броду је од јуче тим лекара и медицинских сестара из Друштва за превенцију и контролу инфекција ради провере услова живота путника, као и мера које је неопходно предузети у циљу превенције преношења вируса.

У Јапану је до сада регистровано 203 људи – позитивно тестираних на корона вирус од чега је 174 са брода, 12 евакуисаних из Кине, те додатних 17 особа.