gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 12. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Државни секретар Немања Стевановић примио делегацију Министарства економије, иновација, дигитализације и енергије Северне Рајне Вестфалије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Stevanovic -_TraupelДржавни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић примио је делегацију Министарства економије, иновација, дигитализације и енергије Северне Рајне Вестфалије предвођену помоћником министра др Тобијасом Траупелом.

Државни секретар Немања Стевановић је истакао да је за Србију Немачка изузетно важан политички и економски партнер и највећи инвеститор у Републици Србији. У том контексту истакао је и важност сарадње са немачким покрајинама. Сарадња Србије и Северне Рајне Вестфалије је оцењена као врло успешна о чему сведочи чињеница да је робна размена за 2019. годину премашила 760 милиона евра.

Током разговора је констатовано да постоје бројне могућности за интензивирање економске сарадње а као области са највише потенцијала идентификовани су сектор информационих технологија, стартап компанија и екологије, пре свега када је реч о обновљивим изворима енергије.

Разматране су и могућности да се сарадња унапреди оснивањем Мешовите комисије као и организовање посете министра економије, иновација, дигитализације и енергије Северне Рајне Вестфалије Александра Пинкварта Републици Србији током ове године.

Др Тобијас Трапуел је истакао да Немачка високо цени сарадњу са Републиком Србијом као централном државом Југоисточне Европе и да постоји велико интересовање компанија из Северне Рајне Вестфалије за инвестирање у Србију.