gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 31. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Шеф српске дипломатије састао се са високим представником ЕУ Жозепом Борелом
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_BorelТоком своје прве посете Београду, у капацитету високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност и потпредседника Европске комисије, Жозеп Борел Фонтелес, састао се данас са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Републике Србије Ивицом Дачићем.

Овом приликом, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је изразио наду да ће успешна сарадња коју смо имали са ранијим високим представницима Европске уније бити настављена и током мандата Жозепа Борела Фонтелеса. Скренуо је пажњу да посебан значај у том смислу за нас свакако има наставак дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине. Подсетио је да је искључиви кривац за блокаду дијалога Приштина, коју интересује само једнострано постизање својих ирационалних циљева. С друге стране, наша страна жели да разговара и спремна је да настави дијалог чим се за то створе услови, односно када Приштина повуче одлуку о таксама.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност и потпредседник Европске комисије Жозеп Борел Фонтелес потврдио је спремност за даље унапређење сарадње у циљу наставка дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине, као и на заједничком суочавању са спољнополитичким и безбедносним изазовима пред којима се налази ЕУ и Република Србија. Посебно је похвалио учешће наше земље у мировним мисијама ЕУ у Сомалији, Малију, Централноафричкој Републици, а у којима српски војници сарађују са европским колегама.

Саговорници су се сложили да у вредносном, географском, политичком и безбедносном смислу Република Србија припада Европи.