gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 14. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić primio studente Američkog centra u Briselu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_studenti_Americkog_centraPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se obratio studentima Američkog centra u Briselu, koji su predvođeni profesorom Džeromom Šeridanom, danas posetili Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Šef srpske diplomatije predstavio je studentima spoljnopolitičke prioritete Srbije s akcentom na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom, punopravno članstvo u EU, očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusedske odnose, vojnu neutralnost, kao i razvoj bilateralne saradnje sa svim državama sveta. Ministar spoljnih poslova je ukazao na dugogodišnje bilateralne odnose između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i na bogatu saradnju dveju zemalja u oblasti privrede. Tokom izlaganja ministar Dačić je pomenuo i brojnu srpsku dijasporu, njen značaj, doprinos i ulogu u razvoju američkog društva.

Nakon obraćanja ministra, američkim studentima predavanja su održali vršioci dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku i Evropsku uniju, ambasadori Branimir Filipović i Dejan Ralević.

Ambasador Filipović je govorio o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije sa stanovišta bezbednosne politike na bilateralnom i na multilateralnom planu, dok je članstvo Srbije u EU kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije, predstavio ambasador Ralević.

Istog dana, studenti Američkog centra u Briselu posetili su i Kancelariju za Kosovo i Metohiju, gde im je predavanje o aktuelnoj situaciji u južnoj srpskoj Pokrajini održao Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije.