gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 11. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Gana povukla priznanje Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ghana111119Republika Gana povukla je priznanje Kosova i Metohije, o čemu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Time je Republika Gana postala 16. država, članica Ujedinjenih nacija, koja je povukla priznanje Kosova.

Zvanično smo obavešteni da vlada Republike Gane smatra da je njena odluka iz 2012. godine da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije bila preuranjena i da je to priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavljalo kršenje Helsinškog dogovora, kao i fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Izražavamo zahvalnost Vladi Republike Gane zbog ove odluke, koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava.

Odluka Vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i Vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom. Očekujemo da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN-a da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Republika Gana je najveća država koja je do sada povukla priznanje Kosova i Metohije i njena odluka je veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje. Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Republici Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah.Obaveštenje Vlade Gane možete preuzeti ovde.Nota Ghana111119
nota pre111119