gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
субота, 09. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Брусу уручено десет кључева избеглим лицима из Хрватске и БиХ
+ larger fontnormal font- Smaller font
2F3A1704 resultГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића поводом церемоније свечане доделе кључева за станове за избегле породице у Брусу, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији у оквиру Потпројекта 4:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велика ми је част што сам и овог пута у прилици да, као председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, уручим кључеве за десет породица које ће од данас имати свој кров над главом у Брусу. Ратни вихор са простора бивше Југославије однео је много живота и донео много недаћа свима вама који сте спас потражили у Републици Србији. На срећу свих нас, од данас можете са сигурношћу рећи да имате нови дом.

Регионалнии стамбени програм је заиста један изузетан пројекат. Без обзира на националну припадност, крајње равноправно помаже свима који су остали без својих домова где год да се налазе, на простору бивше Југославије. До сада је код нас додељено скоро 4.000 стамбених решења, а предвиђено је да то право оствари више од 7.000 породица.
Ови станови у Брусу, у које се ви данас усељавате део су Потпројекта 4 и укупна вредност износи 18,4 милиона евра. До сада смо из овог Потпројекта збринули породице у Ариљу, Врњачкој Бањи, Старој Пазови, Кладову, Неготину и Темерину.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима и највећи донатор је Европска унија. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе. Комесеријат за избеглице и миграције је водећа институција која имплементира програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР- а и ОЕБС-а.

Овом приликом желим да се захвалим председнику општине Брус – господину Саши Милошевићу, што је општина дала значајан допринос да се овај објекат изгради и уручи корисницима. Такође, изражавам захвалност нашим драгим пријатељима, амбасадору ОЕБС-а господину Орицију, представнику Делегације ЕУ Енрику Висентину, директору Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драгану Катуци, затим помоћнику комесара за избеглице и миграције Ивану Гергинову, као и целом тиму сарадника из Комесаријата за избеглице и миграције, чије присуство увек радује.

Драги пријатељи, процес придруживања Европској унији је трајно опредељење Владе Републике Србије. Овај програм који спроводимо са Европском унијом леп је пример подршке и разумевања и сјајне сарадње. Влада Републике Србије посвећено ради на унапређењу живота у нашој земљи у свим областима. Још посла има да се уради. Много је препрека и тешкоћа. Једно је неспорно – сви смо у том послу заједно – и ви као грађани и ми као представници власти. Само јединствени можемо остварити боље сутра за нас и наше потомство.

У то име живели и срећан вам нов почетак! Живела Србија!"