gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 08. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Историјски значај Покрета несврстаних и данас фактор у односима Индије и Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
I. Dacic_-_MIP_IndijeПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас министра иностраних послова Републике Индије Субраманјама Ђаишанкара, који је у званичној посети Републици Србији.

Министри спољних послова Србије и Индије оценили су да је потребно још више развити међудржавне односе који постоје седам деценија.

МинистарЂаишанкар је изразио задовољство поводом његове званичне посете Србији и изразио очекивање да ће његова посета допринети интензивнијој комуникацији између две земље.

Шефови дипломатија Србије и Индије заложили су се и за развијање економских односа да би трговинска размена, како је рекао министар Дачић, са садашњих 180 милиона евра достигла вредност од милијарду долара.

Ђаишанкар је рекао да је највише индијских инвестиција у Србији у фармацеутској и ИТ индустрији, да туристички промет јача јер Индијци могу да у Србију дођу без визе, док Индија држављанима Србије омогућава „онлајн" добијање виза.

Дачић је рекао да је Србији у међународним организацијама важна подршка Индије.
"Веома нам је важно да Индија има разумевање за наше проблеме и принципијелни став када је реч о очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета", изнео је Дачић.

Шеф српске дипломатије додао је да је Србија била сведок двоструких стандарда међународне заједнице, али да су наши ставови увек на бази поштовања територијалног интегритета и суверенитета и немешања у унутрашње ствари других земаља.

„То укључује и сва спорна питања за које сматрамо да треба да се решавају на унутрашњем плану на миран начин, а односи се и на питање Кашмира", рекао је Дачић.

Ђаишанкар је нагласио да је дугогодишњи став Индије о тзв. Косову непромењен и захвалио Дачићу што Србија сматра да је питање Кашмира унутрашње питање Индије.


Обојица министара су поменула историјски значај Покрета несврстаних земаља који је и данас важан фактор у односима Индије и Србије.