gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 04. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Uspostavljanje što boljih odnosa sa Holandijom, posebno na ekonomskom planu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mip Holandije_BeogradPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stefom Blokom koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog posete holandskog ministra spoljnih poslova, posebno zato što je u prethodnom periodu bilo malo bilateralnih susreta. On je izrazio nadu da će Srbija i Holandija imati intenzivniji dijalog u narednom periodu, te da bi mu bilo drago da Beograd poseti holandski premijer. Istakao je da je za Srbiju od prioritetnog značaja da uspostavi što bolje odnose sa Holandijom koja je važan ekonomski partner.

„U poslednjih osam godina najviše investicija je došlo iz Holandije, zapošljavaju više od 15.000 radnika u Srbiji", rekao je ministar.

Dačić je zahvalio holandskom kolegi na podršci po pitanju evropskih integracija Srbije kome je, kaže, rekao da Srbija sprovodi reforme zbog njenih građana, a ne samo da bi ispunila uslove.

Novinarima je preneo da je na sastanku sa Blokom bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine što će biti jedna od tema i tokom susreta sa predsednikom Vučićem.
"Srbija želi da sve bilateralne probleme reši dijalogom i mirnim putem. Srbija želi kompromisno rešenje u kojem neće biti pobednika već da pobednici budu svi naši narodi", rekao je Dačić.

Holandski ministar rekao je da njegova zemlja smatra da Srbija ima mnogo toga da ponudi Evropskoj uniji.

„Podrška Holandije Srbiji na putu ka EU je bitna, a u isto vreme verujemo da država mora da bude spremna za pristup. Zbog toga insistiramo da se ispoštuju sve reforme i sva pravila. U Srbiji se puno toga uradilo, očekujemo dalji napredak kada je reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija", rekao je Blok.

Ministar Blok je kazao da promene u srpskoj ekonomiji daju impresivne rezultate, navodeći da se to ogleda i u trgovinskoj razmeni između Srbije i Holandije koja je, kaže, veća za sedam do 10 odsto i iznosi oko 700 miliona evra.